Innstilling fra Stortingets presidentskap om endringer i Stortingets forretningsorden

Dette dokument

  • Innst. 188 S (2010–2011)
  • Dato: 03.02.2011
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Innledning

Stortingets presidentskap fremmer i denne innstillingen forslag om endring av Stortingets forretningsorden § 19 tredje ledd, slik at komitélederne gis myndighet til å innkalle vararepresentanter til komitésamlinger når Stortinget er samlet, men ikke har møte i plenum og dermed ikke kan innvilge permisjon og innkalle vararepresentanter på ordinær måte.

Bakgrunnen for forslaget

Som hovedregel er det en forutsetning for innkalling av vararepresentant at Stortinget i plenum innvilger permisjon for den representanten som skal være fraværende, etter reglene i Stortingets forretningsorden (FO) § 27 første ledd. Komitélederne har en begrenset fullmakt til å innkalle vararepresentanter ved forfall til komitésamlinger, men bare «når Stortinget ikke er samlet», jf. § 19 tredje ledd første og annet punktum.

Etter Grunnloven § 80 første ledd forblir Stortinget «samlet saalænge det finder det fornødent og indstiller Forhandlingerne naar det har tilendebragt sine Forretninger». Etter FO § 33 annet ledd avbrytes Stortingets forhandlinger «senest tredje fredag i juni». Etter den tid, og frem til presidentskapet bestemmer at forhandlingene skal gjenopptas, eller det nye Stortinget trer sammen, anses Stortinget ikke for å være «samlet». Utenom dette anses Stortinget i prinsippet for å være kontinuerlig samlet, det vil si fra «første Søgnedag i Oktober» (jf. Grunnloven § 68) til forhandlingene avbrytes i juni.

Ettersom komitélederne ikke har anledning til å innkalle vararepresentanter til komitésamlinger i perioden Stortinget er samlet, må altså Stortinget eventuelt innvilge permisjon etter FO § 27 første ledd og innkalle vararepresentant når en representant har forfall til komitésamlinger i denne perioden. Det kan forekomme at en representant – eller innkalt vararepresentant – på kort varsel er blitt forhindret fra å møte i en komitésamling. Hvis komitésamlingen er lagt til et tidspunkt der Stortinget ikke har møte, og forfallsgrunnen oppstår etter siste stortingsmøte, er det i dag ingen mulighet til å få oppnevnt vararepresentant til den aktuelle komitésamlingen. Presidentskapet mener dette kan være uheldig.

Fullmakt til å innkalle vararepresentant når Stortinget er samlet, men ikke har møte

Presidentskapet foreslår på denne bakgrunn å utvide komitéledernes myndighet slik at de også kan innkalle vararepresentanter når Stortinget er samlet, men ikke har møte. Presidentskapet understreker at det som hovedregel er Stortinget i plenum som skal innvilge permisjon og innkalle vararepresentanter når stortingsrepresentanter vil bli fraværende. En forutsetning for at komitélederne skal kunne innkalle vararepresentant, må derfor være at det ikke har vært mulighet til å søke Stortinget om permisjon, det vil si at forfallsgrunnen oppstår etter siste stortingsmøte. Komitélederen vil i så fall ha anledning til å innkalle vararepresentant dersom den faste representanten for eksempel blir akutt syk etter siste stortingsmøte, men ikke dersom representanten vil delta på en reise som medlem av en internasjonal parlamentarisk delegasjon, og reisen var planlagt før siste stortingsmøte.

Etter presidentskapets mening bør det også presiseres i bestemmelsen at komitélederen bare kan innkalle vararepresentant i tilfeller der Stortinget kunne innvilget permisjon. Komitélederne bør ikke ha videre adgang til å innkalle vararepresentanter enn det Stortinget selv har. Dette gjelder uavhengig av om Stortinget er «samlet» eller ikke. En slik presisering kan gjøres ved å vise til vilkårene for å innvilge permisjon i FO § 27 første ledd annet og tredje punktum, som lyder:

«Permisjon kan innvilges ved deltakelse på reise som medlem av delegasjon oppnevnt av Stortinget eller Stortingets presidentskap, ved representantens sykdom, når vilkårene i regler gitt av Presidentskapet for permisjoner i forbindelse med fødsel, omsorg mv. er oppfylt, eller ved fravær av lengre varighet enn fem dager. I andre tilfeller enn nevnt i andre punktum kan permisjon bare innvilges dersom det foreligger særlige omstendigheter.»

Også regelen i FO § 27 første ledd femte punktum, om at «Representanter som har hatt permisjon skal melde seg til Stortingets administrasjon når de kommer tilbake», bør etter presidentskapets mening gjelde tilsvarende når en komitéleder har innkalt vararepresentant til erstatning for en representant som har fått forfall til en komitésamling.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til merknadene ovenfor og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I

I Stortingets forretningsorden skal § 19 tredje ledd lyde:

En komité kan tre sammen også når Stortinget ikke er samlet. Stortingets administrasjon underrettes om slike komitésamlinger. Har et komitémedlem forfall til en slik komitésamling, og komitélederen finner å kunne godta forfallet, kan lederen innkalle vedkommende medlems vararepresentant. Det samme gjelder ved forfall til komitésamling når Stortinget er samlet, men ikke har møte, og det ikke har vært mulighet til å søke Stortinget om permisjon. Komitélederen kan bare innkalle vararepresentant i tilfeller som nevnt i § 27 første ledd annet og tredje punktum. § 27 første ledd femte punktum gjelder tilsvarende.

II

Endringene trer i kraft straks.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 3. februar 2011

Dag Terje Andersen

Øyvind Korsberg

Per-Kristian Foss

Marit Nybakk

Akhtar Chaudhry

Line Henriette Hjemdal