Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Anne Marit Bjørnflaten, Susanne Bratli, Freddy de Ruiter, Anita Orlund, Magne Rommetveit og Tone Ivar Skulstad, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Ingebjørg Godskesen, Bård Hoksrud og Arne Sortevik, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Lars Myraune og Ingjerd Schou, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Janne Sjelmo Nordås, og fra Kristelig Folkeparti, lederen Knut Arild Hareide, viser til vedlagte uttalelse, datert 17. mars 2011, fra Samferdselsdepartementet v/statsråden i saken.

Komiteen mener høy kvalitet på kjøreopplæringen er viktig for å redusere antallet ulykker på veiene. Unge sjåfører er særlig utsatt. Komiteen er bekymret for de mange ulykkene som i økende grad har rammet unge bilførere i alderen 18 til 25 år. Innholdet og kvaliteten på opplæringen er avgjørende viktig for å skape gode holdninger og for å legge til rette for trygg atferd i trafikken. Komiteen er derfor opptatt av at det er tilstrekkelig kvalitetssikring av dem som tilbyr føreropplæring. Useriøse aktører må lukes ut. Komiteen viser til at Statens vegvesen har en viktig oppgave i å føre tilsyn med trafikkskolene, og å iverksette nødvendige tiltak for å sikre jevn og høy kvalitet på opplæringen.

Komiteen viser til at vegtrafikkloven stiller krav til trafikkskolene gjennom krav til etablering og drift, til innhold, omfang og metoder for undervisningen. For at en trafikkskole skal kunne tilby føreropplæring, må skolen være godkjent av Statens vegvesen. Statens vegvesen fører tilsyn med trafikkskolene for å sikre at undervisningen er i samsvar med trafikkopplæringsforskriften.

Komiteen viser til at forslagsstillerne vil opprette et offentlig register over trafikkskoletilbudene slik at informasjon om trafikkskoler gjøres systematisk tilgjengelig for publikum. Offentliggjøring av resultatene fra tilsyn med trafikkskolene vil etter forslagsstillernes syn være et positivt tiltak for å luke ut useriøse aktører.

Komiteen deler forslagsstillernes ønske om gode og brukervennlige systemer slik at informasjon om trafikkskolene og kvaliteten på opplæringen blir lettere tilgjengelig. Komiteen viser til det arbeidet som nå pågår i Statens vegvesen, der det blant annet vil igangsettes et arbeid med å videreutvikle det registeret som eksisterer i dag. Komiteen imøteser systemer som kan gi mer systematisert offentliggjøring av tilsynsresultater.

Komiteen foreslår at saken vedlegges protokollen.