Sammendrag

Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til endringer i legemiddelloven.

Det foreslås at forkortelsen «narkotika mv.» og formuleringen «narkotika og psykotrope stoffer» fjernes fra bestemmelsene i legemiddelloven kap. VIII og kap. VIII a, samt lovens §§ 31 og 32 og erstattes med «narkotika».

Det foreslås å klargjøre hjemmelen for å kunne kreve tillatelse (sertifikat) for innførsel av og engros- og detaljomsetning med narkotika, jf. legemiddelloven § 23.

Det foreslås også å tilføye «industriell» bruk i legemiddelloven § 23 tredje ledd slik at det fastslås at narkotikaforskriften kan regulere bruken av visse narkotiske stoffer til industrielle formål.

Det foreslås videre hjemmel til å kreve gebyr i forbindelse med behandling av søknad om særskilt tillatelse (sertifikat) for narkotika, jf. legemiddelloven § 23a.

Endelig foreslås det noen språklige oppdateringer.

Utgangspunktet for lovforslaget er pågående revisjon av forskrift om narkotika mv. Det har vært behov for å oppdatere forskriften som følge av endringer framkalt av EØS-avtalens ikrafttredelse og justeringer som følge av endrede prosedyrer ved fortolling.

Forslagene ble sendt på høring i september 2010 med høringsfrist i desember samme år. Sju høringsinstanser har kommentert lovforslaget:

Forslagene er i hovedtrekk en kodifisering av Norges forpliktelser i henhold til FN-konvensjonene Den alminnelige narkotikakonvensjon av 1961 og Konvensjonen om psykotrope stoffer av 1971, som langt på vei er fulgt i praksis i dag. Forslagene ventes derfor ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. De økonomiske og administrative konsekvenser av innføring av gebyr vil avhenge av gebyrets størrelse og måten innkrevingen skjer på. En nærmere utredning av dette vil eventuelt gjennomføres i forbindelse med utarbeidelse av høringsnotat med utkast til forskrift.