1. Sammendrag

Norges Banks representantskap har i samsvar med sentralbankloven § 5 ført tilsyn med driften i Norges Bank og påsett at reglene for bankens virksomhet er blitt fulgt for 2010.

Hovedstyret i Norges Bank har den utøvende og rådgivende myndighet etter sentralbankloven. Det leder bankens virksomhet og forvalter dens midler. Representantskapet fører tilsyn med at hovedstyret har tilfredsstillende styring og kontroll med bankens administrasjon og virksomhet. Dessuten skal representantskapet se etter at det er etablert hensiktsmessige rutiner for å sikre at bankens virksomhet utøves i samsvar med lov, avtaler, vedtak og rammeverk for øvrig. Representantskapet skal vedta bankens budsjett og fastsette bankens årsregnskap.

Representantskapet har i 2010 gjennomført sine oppgaver med basis i behandling av hovedstyrets protokoller, saker og redegjørelser. I tillegg har rapporter og redegjørelser fra tilsynssekretariatet og ekstern revisor vært behandlet.

I forbindelse med sitt arbeid har representantskapet mottatt alle de opplysninger det har bedt om.

Hovedstyrets forslag til budsjett for Norges Bank for 2010 er vedtatt av representantskapet, og det har ikke hatt merknader til gjennomføringen av budsjettet. Norges Banks årsregnskap for 2010, inkludert regnskapsrapporteringen for Statens pensjonsfond utland (SPU), ble fastsatt av representantskapet i mars 2011.

Særskilte merknader til hovedstyrets protokoller har ikke vært protokollført av representantskapet i 2010.

Representantskapet mener at hovedstyret i 2010 har utøvd en tilfredsstillende styring og kontroll med Norges Banks virksomhet i samsvar med sentralbankloven, retningslinjer for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland og forskrift om risikostyring og internkontroll i Norges Bank. Det er ikke avdekket forhold gjennom tilsynet med Norges Banks drift og etterlevelse av reglene for bankens virksomhet som gir grunnlag for særskilte merknader etter sentralbankloven.

I rapporten gis en oversikt over representantskapets aktiviteter, ressursbruk og metodiske tilnærming. Videre redegjøres det for tilsynet med hovedstyrets protokoller og rammeverk for styring og kontroll samt tilsynet med sentralbankvirksomheten og kapitalforvaltningen. Arbeidet med budsjett og regnskap beskrives særskilt.

Gjennom året har representantskapet behandlet mange omfattende saker. Tilsynet med kapitalforvaltningen har hatt høy prioritet. På dette området har det vært særlig oppmerksomhet på bankens styring og kontroll med den eksterne forvaltningen. For øvrig har representantskapet hatt mye oppmerksomhet på ombyggingen av Norges Banks hovedkontor.

Representantskapet har arbeidet med å iverksette ny revisjons- og tilsynsordning med grunnlag i endringene i sentralbankloven i 2009 og 2010. Det nye rammeverket for banken danner etter representantskapets mening et godt grunnlag for videre utvikling av styring og kontroll i Norges Bank og har ytterligere klargjort representantskapets rolle og kravene til offentlig rapportering, særlig når det gjelder forvaltningen av SPU.

Samlet har Norges Bank et omfattende tilsyns- og kontrollregime, særlig rundt forvaltningen av SPU. Representantskapet har lagt vekt på at det etableres en hensiktsmessig dialog og samordning mellom de ulike interne og eksterne revisjons- og kontrollorganene. I denne sammenheng har representantskapet også hatt oppmerksomhet på samarbeidet med Riksrevisjonen.