4.1 Sammendrag

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har ansvaret for bevilgningene til Kongehuset. I tillegg til bevilgningene under kap. 1 H.M. Kongen og H.M. Dronningen og kap. 2 H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen, blir det også foreslått midler til kongelige formål under Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet, Justisdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (eiendommer til kongelige formål).

4.1.1 Kap. 1 H.M. Kongen og H.M. Dronningen

Post 1 Apanasje

Bevilgningen benyttes til personlige utgifter for H.M. Kongen og H.M. Dronningen, inkludert utgifter knyttet til diverse offisielle oppgaver, og til drift og vedlikehold av private eiendommer.

Post 50 Det kongelige hoff

Bevilgningen benyttes til kongehusets utgifter til offisielle oppgaver, drift av organisasjonen, infrastruktur og mindre vedlikeholdsprosjekter. Bevilgningen skal også dekke utgifter til løpende indre vedlikehold og utvikling av de statlige kongelige eiendommer, Det kgl. slott og Bygdøy kongsgård (hovedhuset m/sidebygning og park, og Oscarshall).

Post 51 Særskilte prosjekter ved Det kongelige hoff

Kongsseteren ble gitt som folkegave til H.M. Kongen i 1906. I 2011 ble det bevilget 3,2 mill. kroner til å gjennomføre diverse verdibevarende vedlikeholdstiltak på Kongsseteren. Den totale kostnaden for vedlikeholdstiltakene er beregnet til 8,8 mill. kroner. For 2012 foreslås det bevilget 5,61 mill. kroner til for å fullføre prosjektet.

4.1.2 Kap. 2 H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen

Post 1 Apanasje

Bevilgningen skal dekke kronprinsparets personlige utgifter, inkludert utgifter til drift og vedlikehold av privateide eiendommer.

Post 50 H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessens stab mv.

Bevilgningen skal dekke utgifter til kronprinsparets stab på Det kgl. slott og betjeningen på Skaugum, og utgifter knyttet til kronprinsparets offisielle oppaver.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til forslaget til budsjett for Det kongelige hus for 2012. Komiteen har ikke ytterligere merknader og slutter seg til forslaget.