Brev fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 30. mai 2011

Representantforslag 127 S - fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om en helhetlig gjennomgang av de ulike ombudene

Jeg viser til brevet fra representantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om gjennomgang av de ulike ombudene.

Representantene trekker opp to problemstillinger i sitt brev: Spørsmålet om forskjellen mellom ombud og tilsyn og det de mener å se som et økt omfang i bruken av ombud.

Selv om det er visse felles trekk i virksomheten til henholdsvis ombud og tilsyn, mener jeg de har klart forskjellig funksjon. Tilsyn er myndighetsorganer som kontrollerer og følger opp at lovregler blir etterlevd. Tilsyn føres oftest ved å kontrollere at ulike virksomheter driver i tråd med regelverket gjeldende for den aktuelle virksomheten. Dersom regelverket ikke etterleves, kan tilsynet fatte vedtak som tilsynsobjektene må rette seg etter. Ombudene er mindre ensartede. De har som oppgave å ivareta enkeltpersoner eller gruppers interesser, gjerne knyttet opp mot den offentlige myndighetsutøvelsen.

Enkelte organer har imidlertid innslag av både tilsyns- og ombudsoppgaver. Dette gjelder for eksempel Datatilsynet, Barneombudet, Likestillings- og diskrimineringsombudet og Forbrukerombudet.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har gjennom sitt ansvar for forvaltningspolitikken blant annet som oppgave å legge grunnlag for å vurdere valg av organisasjonsformer i staten. Spørsmålet om forholdet mellom tilsyn og ombud inngår som en del av dette ansvarsområdet.

Jeg mener det vil være uheldig hvis omfanget av ombud vokser kraftig. Det er også uheldig hvis det er uklarhet om organer er ombud eller tilsyn. Jeg mener imidlertid at spørsmål om etablering av ombud eller eventuell omgjøring av ombud til tilsynsorganer bør vurderes i det enkelte tilfelle. Jeg ser derfor ikke noe behov for en særlig gjennomgang av ombudene og tilsynene i den hensikt å gjøre ombudene om til tilsynsorganer.