4. Justert godtgjørelse for stortings-representantene

I Innst. 89 L (2011–2012) om ny lov om godtgjørelse for stortingsrepresentanter, som fremmes av presidentskapet samtidig med innstillingen her, foreslår presidentskapet å oppheve den gjeldende diettordningen for stortingsrepresentantene. Det vises til den nevnte innstillingen for en nærmere redegjørelse for bakgrunnen for dette forslaget.

Som en kompensasjon for bortfallet av dagpengene foreslår presidentskapets flertall, alle unntatt medlem Akhtar Chaudhry, å sette den alminnelige godtgjørelsen for stortingsrepresentantene til kr 777 630 med virkning fra 1. januar 2012 og frem til godtgjørelsen vedtas regulert. Flertallet gjør oppmerksom på at økningen av godtgjørelsen vil være en rent teknisk endring som etter flertallets mening ikke i seg selv gir grunnlag for høyere godtgjørelse for andre grupper som får fastsatt sin godtgjørelse etter nivået på stortingsrepresentantenes godtgjørelse.

Flertallet viser til forslag til vedtak III.

Presidentskapets medlem Akhtar Chaudhry støtter opphevelsen av den gjeldende diettordningen (dagpengene). En opphevelse av diettordningen vil bli erstattet med en ordning hvor representantene vil få kompensert kostutgifter de dagene de er borte fra hjemmet. Dermed mener dette medlem at en kompensasjon for bortfall av dagens diettpenger (kr 26 700) vil bli en reell lønnsøkning. På denne bakgrunn vil dette medlem stemme imot flertallets forslag til vedtak III.