Brev fra Samferdselsdepartementet v/statsråden til transport- og kommunikasjonskomiteen, datert 25. november 2011

Dokument 8:22 S (2011-2012) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Knut Arild Hareide, Dagfinn Høybråten, Line Henriette Hjemdal og Geir Jørgen Bekkevold om mer effektive planprosesser for raskere realisering av nye vegprosjekter

Jeg viser til brev av 16.11.2011 vedlagt ovennevnte representantforslag.

Jeg har flere ganger påpekt at det tar for lang tid å realisere veg- og jernbaneprosjekter.

Den lange planleggingstiden er et resultat av mange ulike delprosesser som involverer flere sektorer, forvaltningsnivå og myndigheter. Det totale plansystemet omfatter både kvalitetssikring av store prosjekter og planlegging etter plan- og bygningsloven. Når den gjennomsnittlige planleggingstid for store veg- og jernbaneprosjekter er nærmere ti år, i flere tilfeller mer enn femten, må det gjøres noe for å få til mer effektive planprosesser, samtidig som en ivaretar krav til kvalitet, åpenhet, medvirkning og demokratiske prosesser.

Tilstrekkelig kapasitet og kompetanse er avgjørende for en effektiv planprosess. Jeg vet at både Statens vegvesen og Jernbaneverket arbeider for å sikre nødvendig kapasitet og øke kompetansen.

Som jeg tidligere har orientert Stortinget om i ulike sammenhenger, arbeider Vegdirektoratet med et prosjekt som kalles ”Effektivisering av planlegging”. Arbeidet er i utgangspunktet avgrenset til det som er mulig å gjøre av endringer uten store endringer i rammeforutsetningene, og handler derfor i stor grad om interne forbedringsmuligheter i Statens vegvesen. Men prosjektet skal også peke på eventuelle behov for endringer i eksterne rammeforutsetninger, som for eksempel organisatoriske endringer eller lovendringer. Prosjektet er organisert som et internt forprosjekt i Statens vegvesen som skal avsluttes i 2011 med forslag om oppfølgende tiltak.

Selv om vegvesenets prosjekt blir viktig for videre arbeid med effektivisering av planprosesser, har jeg tatt initiativ til en idédugnad om kortere planleggingstid: Dato for idédugnaden er 28.november i år. Det er viktig at at alle aktører må se på sin egen rolle og vurdere hva som kan gjøres for å effektivisere planprosessen. Derfor har jeg invitert berørte departement og etater, kommunesektoren og konsulentene i Finansdepartementets ordning for ekstern kvalitetssikring.

Jeg vil prioritere arbeidet for å korte ned planleggingstiden og komme tilbake til Stortinget når det pågående arbeidet er avsluttet.