2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Knut Gravråk, Laila Gustavsen, Stein Erik Lauvås, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, vil understreke betydningen av det nordiske parlamentariske samarbeidet.

I perioden 2. halvår 2010–1. halvår 2011 har delegasjonen hatt mange viktige spørsmål på dagsordenen. Den såkalte Stoltenberg-rapporten om samarbeid på det utenriks- og sikkerhetspolitiske området, har bidratt til å sette dette viktige saksfeltet på agendaen. Innsatsen for å nedbygge grensehindre og sikre at nye ikke kommer til, er et annet viktig satsingsområde. Likestilling og menneskehandel, globalisering og nye initiativer i det nordiske klimaarbeidet kan nevnes i rekken av aktuelle temaer.

Gjennom medlemmenes arbeid i fem utvalg bidrar parlamentarikerne til å reise store og små saker som har betydning for menneskene i regionen.

Komiteen har merket seg delegasjonens utstrakte kontakt og besøk i Nordens nærområder. Dette er en viktig del av virksomheten. Komiteen vil imidlertid understreke at konferansedeltakelse, besøk mv. bør koordineres med andre parlamentariske delegasjoners internasjonale virksomhet.

Komiteen er tilfreds med vedtakene på Nordisk Råds sesjon i København om å effektivisere og forbedre Nordisk Råds arbeidsform og ser frem til samarbeidsministrenes gjennomføring av en tilsvarende prosess i Nordisk Ministerråd.

Komiteen vil understreke viktigheten av et nært samarbeid mellom samarbeidsministeren og delegasjonen til Nordisk Råd og har merket seg at samarbeidsministeren har hatt en rekke møter med delegasjonen.