Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en tiltaksplan for bekjempelse av selvmord som blant annet inneholder følgende punkter:

  • Forebyggende arbeid.

  • Støtte til frivillige organisasjoner.

  • Styrket oppfølging av pårørende og etterlatte.»

Forslagsstillerne er av den oppfatning at selvmord er et tema som må settes høyere på den politiske dagsorden, slik at man kan bekjempe tabuer, sørge for et bedre forebyggende arbeid og legge til rette for bedre oppfølging av etterlatte etter mennesker som begår selvmord.

Forslagsstillerne mener det er viktig at Stortinget bidrar til å få på plass en offentlig debatt og en egen handlingsplan knyttet til hvordan samfunnet forebygger selvmord, og hvordan man agerer i etterkant av de tragediene som dessverre skjer.

Det vises til at det i løpet av 2009 ble begått 573 selvmord i Norge (SSB), det høyeste registrerte antallet på ti år.

Forslagsstillerne mener frivillige organisasjoner som arbeider med forebygging av selvmord og oppfølging av pårørende i etterkant, må gis rammevilkår som gjør at de kan videreutvikle dette arbeidet.

Av samfunnsinstanser som bør inkluderes i en handlingsplan, nevnes barnehager, skoleverk, psy-kiatri og øvrig helsevesen, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner,