Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2012, innføre en behandlingsfrist på seks måneder for rekonstruksjon av bryst etter kreftoperasjon.»

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner og utgjør om lag 23 pst. av alle krefttilfeller hos kvinner. Det vises videre til at det i dag er ventetider opp til fem år fra brystkreftopererte kvinner får fjernet bryst, til de får rekonstruert et nytt. Dette er, slik forslagsstillerne ser det, uakseptabelt.

Forslagsstillerne er sterkt uenige i den praksis som har ført til de ekstremt lange ventetidene for rekonstruksjon av bryst, og mener det er viktig å redusere ventetiden til et nivå som er tilpasset den enkelte kvinnes ønsker.

Forslagsstillerne mener det er flere tiltak som må iverksettes, slik at kvinner som ønsker rekonstruksjon etter brystkreft, blir gitt tilbud om dette langt raskere enn hva som er tilfellet i dag. Etter deres syn er det nødvendig å sørge for nok ressurser og kompetanse i det offentlige helsevesen, slik at dette ikke fører til at andre pasientgrupper får lengre ventetid. De mener at kjøp av kapasitet hos private aktører, både i Norge og i utlandet, også må vurderes dersom kapasiteten ved offentlige sykehus ikke er tilstrekkelig.