Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 8. mai 2012

Dokument 8:104 S – Representantforslag om likebehandling av kompetansesentre for rytmisk musikk

Jeg viser til brev fra Familie- og kulturkomiteen av 3. mai i år med Dokument 8:104 S (2011–2012), med to representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden.

Forslag 1 lyder:

”Stortinget ber regjeringen utarbeide kriterier for statlig støtte til samtlige regionale kompetansesentre for rytmisk musikk med bakgrunn i de eksisterende kompetansesentrene.”

Allerede før St. meld. nr. 21 (2007–2008) Samspill – et løft for rytmisk musikk ble det gitt støtte over Kulturdepartementets budsjett til drift av regionale jazzsentra samt til BRAK - Bergen Rock Aktører.

Fra 2009 har det blitt satt av midler til fordeling til kompetansesentra for rytmisk musikk på kap. 320, post 74 Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd. Tilskuddet går til seks regionale kompetansenettverk/sentre for rytmisk musikk; Østafjellske kompetansesenter, Rytmisk kompetansenettverk i nord, Musikknettverk Østlandet, Vestlandets regionale kompetansenettverk, Sørnorsk kompetansenettverk og Midtnorsk kompetansenettverk, som får tilskudd gjennom ordningen. For 2012 er det bevilget 5,155 mill. kroner til dette formålet. I de regionale nettverkene inngår også regionale jazzsentra samt BRAK - Bergen Rock Aktører, som mottar særskilte drifsttilskudd fra Kulturdepartementet.

Fra 2010 har Norsk kulturråd fått i oppdrag å forvalte avsetningen til kompetansesentrene i tråd med St. meld. nr. 21 (2007–2008) Samspill – et løft for rytmisk musikk og Stortingets behandling av denne, jf. Innst. S 295 (2007–2008). Kulturrådet fikk samtidig i oppdrag å evaluere ordningen etter 2011. Det ble i tillegg til de kriteriene som ble formulert i stortingsmeldingen satt som forutsetning for tilskudd fra ordningen: ” (…) at den kompetansen som finnes i den enkelte region må styrkes, samordnes og stilles til rådighet for de ulike regionale aktørene på det rytmiske musikkfeltet. Statstilskuddet skal nyttes til kompetanseutviklende tiltak. Det forutsettes et regionalt tilskudd på minimum 40 pst. av samlet offentlig tilskudd.”

De regionale kompetansenettverkene for rytmisk musikk samt tilkuddsordningen til dette formålet over kap 320 Almenne kulturformål, post 74, Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd, blir nå evaluert. Det svensk-norske forskningsteamet Andante – tools for thinking, har fått i oppdrag av Norsk kulturråd å evaluere tilskuddsordningens mål, midler, prosesser og resultater, og forskningsteamet skal også se på kompetansenettverkenes mål og målgrupper, faglige og organisatoriske løsninger, og hvilke resultater som er oppnådd i lys av kompetansebehovene til musikkmiljøene i de ulike regionene. Evalueringen skal se på ordningens og kompetansenettverkenes styrker og svakheter, og vurdere mulige endringsforslag. Evalueringen skal ferdigstilles før sommeren og et førsteutkast vil foreligge nå i løpet av mai.

Jeg ønsker ikke å foregripe denne evalueringen. Departementet vil vurdere mulig oppfølging når rapporten foreligger.

Forslag 2 lyder:

”Stortinget ber regjeringen sikre likebehandling av de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk i statsbudsjettet for 2013.”

Kompetansenettverkene er satt sammen av organisasjoner med ulik historikk, forankring og formål. Som følge av dette er også de ulike nettverkene og sentrene noe ulikt innrettet. Det kan være behov for en gjennomgang. Forhåpentligvis vil den kommende evalueringen og forskningsrapporten gi svar som vi kan jobbe videre med.