Sammendrag

Kulturdepartementet gjer framlegg om lovendringar som er naudsynte for å gjennomføre framlegget i Prop. 1 S (2012–2013) Kulturdepartementet, kap. 5568 post 74 Avgift - forhåndskontroll av film for visning, der det står mellom anna:

«Det foreslås å erstatte gebyret for forhåndskontroll av film med en ny avgift med samme formål. Avgiften skal finansiere Medietilsynets utgifter knyttet til forhåndskontroll av film. Dagens gebyrordning er tilpasset analog filmdistribusjon, i den forstand at store deler av gebyrinntektene har vært knyttet til klarering av distribusjonskopier av kinofilmer. Digitaliseringen av kinoene har nå ført til et bortfall av distribusjonskopier og dermed en betydelig nedgang i gebyrinntekter til Medietilsynet. Full kostnadsdekning gjennom dagens gebyrordning vil kreve en mangedobling av grunngebyret, noe som trolig vil få negative konsekvenser for filmimporten og bredden i kinotilbudet.»

For å gjennomføre forslaget i Prop. 1 S (2012–2013) om å erstatte dagens gebyr for førehandskontroll av film med ei sektoravgift med same føremål, er det naudsynt med ei endring i film- og videogramlova § 4 fjerde og femte ledd. Konkret er det tale om å erstatte omgrepet «gebyr» med «avgift». I tillegg vert det presisert at avgiftssatsane skal fastsetjast av Stortinget.