Komiteens gjennomgang av embetsutnevnelser

Komiteen viser til at det fremgår av regjeringsprotokollene at en betydelig andel topplederstillinger i statsadministrasjonen besettes av interne søkere. Komiteen ser grunnlaget for at man lar stillinger gå til søkere med erfaring fra statlig virksomhet, men vil samtidig understreke at eksterne utlysninger skal være reelle. Komiteen mener også at det er grunn til å tro at ansettelse av flere eksterne søkere kunne tilført statsadministrasjonen positive nye impulser.

Komiteen har i den senere tid mottatt en rekke henvendelser som gjelder praktiseringen av bestemmelsene om embetsed. Etter Grunnloven § 21 skal embetsmenn avlegge embetsed eller embetsforsikring.

Det følger av lov om embetsed § 3 at ved utnevnelse i embete må ed eller forsikring etter Grunnloven § 21 være gitt før embetsbrev blir utferdiget og før vedkommende tiltrer embetet. Dersom ed eller forsikring ikke er gitt innen en frist som departementet fastsetter, faller utnevnelsen bort.

Det følger av heftet «Om statsråd» at etter utnevningen i et embete må det enkelte fagdepartement straks innhente embetsed/forsikring. Embetsmannen har ikke anledning til å tiltre stillingen før embetsed er innhentet. Undertegnet embetsed/forsikring sendes Statsministerens kontor så raskt som mulig, slik at vedkommende embetsmann kan få utstedt bestallingsdokument (utnevningsdokument) og gis anledning til å tiltre stillingen.

Det følger videre at i foredraget til embetsutnevninger skal det tas inn en formulering om at utnevningen skjer med forbehold om at søkeren senere undertegner embetsed eller forsikring.

Komiteen har ved sin gjennomgang merket seg at det i enkelte tilfeller ikke er inntatt en slik formulering i statsrådsforedraget.

Komiteen ber Statsministerens kontor sørge for at rutinene blir fulgt opp av departementene.