Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 13. februar 2013

Meld. St. 26 (2011–2012) Den norske idrettsmodellen

Det vises til brev datert 8. februar fra leder Gunn Karin Gjul i Familie- og kulturkomiteen. I brevet spørres det om Kulturdepartementets vurdering av om idrettsorganisasjoner utenfor Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF), bør få tildelt midler av overskuddet fra Norsk Tipping AS på lik linje med særforbund innenfor NIF.

Fordelingen av spillemidler til idrettsformål er hjemlet i lov om pengespill mv. av 28. august 1992 nr 103, samt tilhørende forskrift. I forskriften heter det at spillemidler til idrettsformål i første rekke skal brukes til utbygging av idrettsanlegg. Videre heter det at det skal ytes midler til NIF, samt til andre idrettsoppgaver og formål som departementet finner berettiget til tilskudd (se vedlegg).

Kulturdepartementet forvalter flere tilskuddsordninger til idrettsformål. Tilskudd til idrettsanlegg kanaliseres gjennom fylkeskommuner og kommuner. Både kommuner, fylkeskommuner og ulike frivillige organisasjoner og sammenslutninger kan motta spillemidler til anlegg. Det er ikke er krav at mottakere skal være tilsluttet NIF.

Det kan ytes tilskudd til lag som ikke er medlem av NIF gjennom tilskuddsordningen til lokale lag og foreninger. I tillegg yter departementet ulike former for aktivitetstilskudd til organisasjoner som ikke er medlem av NIF.

Det er departementets vurdering at det er en styrke at norsk idrett er samlet i en organisasjon. En samlet idrettsbevegelse har mulighet til å utnytte samarbeid på tvers for å skape et mangfoldig aktivitetstilbud.

Fra statens side er det ønskelig å kunne forholde seg til en samlet norsk idrettsbevegelse. Det er NIFs rolle med å samle og artikulere sine medlemmers interesser, som utgjør organisasjonens legitimitetsbase i forhold til offentlige myndigheter.

Statlig grunntilskudd til aktivitetsformål på idrettsområdet er knyttet til mottakerens primære formål og organisasjonsform. Det innebærer at statlig grunntilskudd vil gå til frivillige, medlemsbaserte organisasjoner (foreninger) som har idrett og fysisk aktivitet som sitt primære formål.

Hvorvidt det vil åpnes for grunntilskudd til organisasjoner som ikke er medlem av NIF, må avgjøres i hvert enkelt tilfelle. Her vil det blant annet ha betydning om en organisasjon mottar slikt tilskudd fra andre departementer eller statlige virksomheter.

Vedlegg

Forskrift om fordeling av idrettens andel av overskuddet til Norsk Tipping AS.
Forskrift om fordeling av idrettens andel av overskuddet til Norsk Tipping AS.

Fastsatt ved kgl.res. 11. desember i992 med hjemmel i lov 28. august 1992 nr. 103 om pengespill mv. Fremmet av Kulturdepartementet.

§ 1. Kongen foretar hvert år, etter innstilling fra Kulturdepartementet, fordelingen av idrettens andel av overskuddet i Norsk Tipping AS på hovedposter.

§ 2. Kulturdepartementet eller den departementet gir fullmakt foretar fordelingen innenfor rammen av de enkelte poster.

Departementet fastsetter prosedyrer og detaljregler for fordelingen.

§ 3. Hovedretningslinjer for bruk av idrettens andel av overskuddet til Norsk Tipping AS skal være:

  • a) at midlene i første rekke brukes til utbygging av idrettsanlegg,

  • b) at det ytes midler til Norges Idrettsforbunds administrasjon og viktige arbeidsoppgaver,

  • c) at det ytes midler til andre idrettsoppgaver og formål som departementet finner berettiget til stønad.

§ 4. Forskriften trer i kraft l. januar 1993.