Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 15. april 2013

Dokument 8:50 S (2012-2013) Representantforslag om en nasjonal folkeavstemning om å arrangere OL i Oslo i 2022.

Jeg viser til brev av 11. april 2013 fra Familie- og kulturkomiteen der det bes om Kulturdepartementets vurdering av forslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Solveig Horne, Ib Thomsen og Øyvind Korsberg om at regjeringen skal legge til rette for at det avholdes en nasjonal folkeavstemning samtidig med stortingsvalget i september 2013 om hvorvidt det skal gis statlige garantier og bidrag i forbindelse med en søknad om å arrangere OL og paralympiske leker (PL) i Oslo i 2022.

Kulturdepartementets vurdering er at spørsmålet om det skal gis statsgaranti og tilskudd til et OL/PL i Norge verken er egnet for, eller av et slikt omfang at det bør underlegges en nasjonal folkeavstemning.

Det er liten tradisjon for å avholde nasjonale folkeavstemninger i Norge. I nyere tid har det vært avholdt slike folkeavstemninger to ganger, i 1972 om Norge skal bli medlem av Det europeiske fellesskap (EF) og i 1994 om Norge skal bli medlem av Den europeiske union (EU). Dette er saker som skiller seg vesentlig fra spørsmålet om hvorvidt det skal gis statlige garantier og tilskudd til et arrangement. Jeg er derfor av den oppfatning at et spørsmål om støtte til et OL/PL, uavhengig av hvor i Norge dette måtte bli arrangert, ikke er en sak som tilsier bruk av folkeavstemning.

Det vil også være vesentlige praktiske og tidsmessige utfordringer med å kunne avholde en nasjonal folkeavstemning i tilknytning til stortingsvalget til høsten. Det foreligger ikke noe hjemmelsgrunnlag for å avholde folkeavstemninger på nasjonalt nivå. Før en eventuell folkeavstemning om OL/PL kan avholdes, må det vedtas en egen lov om dette, slik det også ble gjort i forbindelse med EU-avstemningen i 1994.

I tilegg vil det være praktiske utfordringer for kommunene som skal gjennomføre en eventuell folkeavstemning samtidig som stortingsvalget, som vil kreve nødvendig tid til planlegging ikke minst for å sikre at en eventuell folkeavstemning ikke vil forstyrre gjennomføringen av stortingsvalget.