Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til at regjeringa foreslår å endre lovbestemmelsen om offentlig kunngjøring slik at det blir slutt på kunngjøring i papiraviser. Dette skal ikke gjelde kunngjøring av proklama etter skifteloven. Regjeringa foreslår også en samordning og reduksjon av fristene ved kreditorvarsler etter aksjeloven og andre sammenslutningsrettslige lover.

Komiteen mener at tiden er moden for å realisere forenklinger og besparelser ved at kunngjøringer bare publiseres i Brønnøysundregistrenes elektroniske kunngjøringspublikasjon. Dette er også i tråd med synet til de fleste høringsinstanser som er positive til en avvikling av aviskunngjøringene.

Komiteen påpeker at en opphevelse i kravene om kunngjøring i aviser er fremtidsrettet og i tråd med brukernes endrede mediehverdag.

Komiteen viser også til at regjeringa foreslår å redusere fristen ved kreditorvarsler etter blant annet aksjeloven og allmennaksjeloven fra to måneder til seks uker. Komiteen er enig i dette.

Etter komiteens syn kan det være behov for å fastsette overgangsregler, blant annet for å klargjøre om det er de nye eller de gamle reglene som skal gjelde i tilfeller der kunngjøringsprosessen er påbegynt når loven trer i kraft. Komiteen foreslår derfor at en hjemmel for departementet til å fastsette overgangsregler tas inn i lovforslaget del XV.

Komiteen viser til proposisjonen og har ellers ingen merknader.