Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 27. november 2013

Vedrørende representantforslag 8:1 L (2013 – 2014)

Det vises til komiteens brev 28. oktober 2013, der det bes om statsrådens uttalelse til ovennevnte forslag fra stortingsrepresentantene Martin Kolberg, Lise Christoffersen og Torgeir Michalsen. Et utkast til svar er forelagt Kommunal- og regionaldepartementet og Utenriksdepartementet.

Jeg er enig med forslagsstillerne i at lov 29. juni 1933 nr. 2 om flagging på kommunenes offentlige bygninger gir en for restriktiv regulering av flaggbruken, og at det er behov for en oppmykning. Jeg er også enig i at det i utgangspunktet bør være en streng praksis for flagging fra kommunale bygninger.

Forslagstillerne ønsker å åpne for at klubbflagg eller lignende skal kunne brukes på frittstående kommunale flaggstenger på torg eller lignende, f.eks. i forbindelse med idrettsarrangementer. Jeg er som nevnt enig i det. Det kan imidlertid stilles spørsmål om forslaget slik det er utformet fullt ut vil ivareta forslagstillernes intensjon med forslaget og om det vil bringe loven i samsvar med det som etter hvert har blitt praksis i flere kommuner. Det bør således f.eks. også åpnes opp for å bruke andre flagg enn de som er tillatt etter 1933-loven på eller fra kommunale idrettsanlegg, som f.eks. fotballbaner med tilhørende bygninger og svømmehaller, når de brukes til idrettsarrangement som arrangeres av en fotballklubb eller et idrettslag. Dette bør gjelde uavhengig av om slike anlegg er bortleid for en lengre periode, eller om de bare disponeres av et idrettslag eller lignende i forbindelse med et enkeltstående arrangement. Etter min mening bør bruk av andre flagg enn de som er tillatt etter 1933-loven også være tillatt f.eks. når kommunale bygninger brukes i forbindelse med kulturarrangementer eller andre arrangementer med allmenn interesse. For komitéens overveielse er det nedenfor tatt inn et utkast til hvordan 1933-loven kan endres for å klargjøre at bruk av andre flagg enn de som er nevnt i 1933-loven vil være tillatt også i disse tilfellene:

«I lov 29. juni 1933 nr. 2 om flagging kommunenes offentlige bygninger skal del I første ledd lyde:

På eller fra kommunenes offentlige bygninger og kommunale institusjoner, må kun brukes flagg som nevnt i lov 10. desember 1898 nr. 1 § 1 (uten splitt og tunge), det samiske flagget eller by-, kommune- eller fylkesflagg som er godkjent av Kongen. Som offentlige bygninger og kommunale institusjoner regnes bygninger med tilhørende grunn som kommunen råder over som eier, leier eller lignende og som hovedsakelig brukes i forbindelse med kommunens offentlige oppgaver eller av kommunale institusjoner. Forbudet i første punktum gjelder ikke når bygninger med tilhørende grunn som nevnt i annet punktum brukes i forbindelse med idretts-, kultur- og lignende arrangement med allmenn interesse.»