Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert 13. februar 2014

Samarbeid med ideelle som leverer helse- og sosialtjenester – Nye direktiver vedtatt

Jeg viser til Dokument 8:3 (2013-2014) og mine uttalelser 7. januar d.å., samt mitt brev til Helse og omsorgskomiteen datert 7. februar d.å.

I mitt brev av 7. februar d.å. orienterte jeg om EUs forslag til reviderte direktiver om offentlige anskaffelser som innfører nye regler for anskaffelser av helse- og sosialtjenester. Med de nye reglene kan ikke Norge videreføre unntaket om å reservere konkurranser for ideelle organisasjoner ved innkjøp med en verdi på over 750.000 Euro etter 1. januar 2016.

Regjeringen mener dette er uheldig og fikk derfor den norske delegasjonen til å rette en henvendelse i saken til EUs Råd ved det greske formannskapet. I henvendelsen den 7. februar ga vi uttrykk for Norges bekymring i saken, og ba Formannskapet om å formidle Norges syn til de øvrige medlemslandene. Denne regjeringen har med andre ord gjort aktive tiltak for å søke å få til en videreføring av unntaket som gir mulighet til å reservere konkurranser for ideelle organisasjoner.

Rådet vedtok den 11. februar 2014 de tre aktuelle anskaffelsesdirektivene uten at vi fikk gjennomslag for norske myndigheters syn mht. ideelle. Se for øvrig pressemelding om saken: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/intm/140975.pdf.