Brev fra Landbruks- og matdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 27. mars 2014

Dokument 8:36 S (2013-2014) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad, Heidi Greni, Per Olaf Lundteigen, Geir Pollestad og Trygve Slagsvold Vedum om at Stavanger Havnesilo blir opprettholdt som kornlager

Jeg viser til brev av 20.03.14 fra Næringskomiteen hvor jeg har fått oversendt ovennevnte representantforslag for vurdering.

I representantforslaget foreslås følgende:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Stavanger Havnesilo blir opprettholdt som kornlager.»

Stortinget vedtok 26.11.13, som del av budsjettavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre, en anmodning til regjeringen om å utrede behovet for en ordning med kornlager. Anmodningen ble oversendt Landbruks- og matdepartementet for oppfølging.

I representantforslag 36 S (2013-2014) vises det til at Statens landbruksforvaltning (SLF) i januar 2013 la fram en analyse om behovet for å gjeninnføre nasjonale beredskapslagre for matkorn.

Etter at oppdraget fra Stortinget ble gitt, har jeg gått grundig gjennom foreliggende materiale og ser behov for å få belyst flere forhold i saken.

På dette grunnlag har Landbruks- og matdepartementet i brev av 05.03.14 anmodet Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) om å utrede behovet for en ordning med kornlager.

Departementet har gitt følgende mandat for utredningen:

«Norsk matforsyning er basert på at både nasjonal produksjon og import langt på vei kan opprettholdes også i kriser, jf. St.meld. nr. 22 (2007-2008) kap. 5.8.

Utredningen skal omfatte forhold som er relevant å få belyst med tanke på sikkerhet for forsyning av matkorn. Følgende forhold skal vurderes:

  • Norsk matkornproduksjon og importbehov, utvikling og framtidsutsikter.

  • Verdensmarkedet for matkorn – Produksjon, forbruk, lager, markedsforstyrrelser og prisvariasjoner som følge av varierende tilbud og etterspørsel, utvikling og framtidsutsikter.

  • Mest sannsynlige krisesituasjoner for norsk matkornforsyning.

  • Mulige konsekvenser for norsk matkornforsyning og norske melpriser av mulige markedsforstyrrelser på verdensmarkedet.

  • Beskrive beredskapslagring av matkorn i land det er relevant å sammenlikne med Norge.

  • Skissere en mulig beredskapsordning i Norge, herunder størrelsen på lageret koplet til ulike krisescenarier, plassering av lagrene, samt en samfunnsøkonomisk analyse av nytte målt mot kostnader. Det må også vurderes ulike kriterier for uttak av korn fra beredskapslageret. Et alternativ med økt sikkerhet gjennom handelsavtaler med andre land eller plassering av beredskapslageret i utlandet skal også beskrives.

  • Andre relevante forhold.»

Frist for utredningen er 1. juni 2014.

Når utredningen fra NILF foreligger, vil regjeringen ta stilling til om det er behov for beredskapslager av matkorn og evt. hvordan dette bør organiseres.

Regjeringen vil komme tilbake med en tilråding til Stortinget om dette i forbindelse med forslag til statsbudsjett for 2015.

Stortinget har bedt regjeringen utrede behovet for en ordning med kornlager. Det framsatte representantforslaget legger opp til å konkludere om hvordan beredskapslagring av matkorn bør organiseres.

Jeg mener dette vil være å foregripe regjeringens utredning om behovet for en ordning med kornlager, og av hvordan dette evt. skal organiseres.