Innstilling fra finanskomiteen om rapport fra Norges Banks representantskap for 2013

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Representantskapet i Norges Bank har i samsvar med sentralbankloven § 5 ført tilsyn med driften i Norges Bank og påsett at reglene for virksomheten er fulgt i 2013.

I tråd med sentralbankloven rapporterer representantskapet om hovedstyrets protokoller, tilsynet med Norges Bank og saker som hovedstyret har lagt fram.

Norges Bank er som sentralbank og forvalter av Statens pensjonsfond utland (SPU) gitt stor myndighet og tillit. Hovedstyret i Norges Bank har den utøvende og rådgivende myndigheten etter sentralbankloven. Det leder virksomheten og forvalter sentralbankens midler. Representantskapet fører tilsyn med at hovedstyret har tilfredsstillende styring av og kontroll med drift og etterlevelse av lover og retningslinjer for Norges Banks virksomhet. Videre vedtar representantskapet årlige budsjetter for Norges Banks drift og fastsetter årsregnskapet.

Det ble redegjort for prioriteringer i det videre tilsynsarbeidet i rapporten til Stortinget for 2012, Dokument 9 (2012–2013). I finanskomiteens innstilling til Stortinget ble momenter for tilsynet som åpenhet i ekstern rapportering, styringsrammeverk for eiendomsinvesteringer i SPU og fokus på ansvarlig investeringsvirksomhet særskilt bemerket. Disse temaene er omtalt i årets rapport.

Rapporten gir en oversikt over representantskapets aktiviteter, ressursbruk og metodiske tilnærming. Det redegjøres for tilsynet med hovedstyrets overordnede styring og kontroll samt tilsynet med sentralbankvirksomheten og kapitalforvaltningen. Etterlevelse av rammeverket for Norges Bank har hatt høy oppmerksomhet.

Hovedstyrets protokoller er et viktig grunnlag for representantskapets tilsyn. Protokollene gir en oversikt over hovedstyrets saksomfang og er et utgangspunkt for å be om tilleggsinformasjon eller ytterligere redegjørelser. Mange av sakene som hovedstyret behandlet i 2013, er også oversendt representantskapet for behandling eller til orientering. I tillegg har rapporter og redegjørelser fra tilsynssekretariatet og ekstern revisor vært behandlet.

I 2013 har det i Norges Bank vært særlig interesse for videreutviklingen av helhetlig virksomhetsrapportering som også omfatter operasjonell risikostyring. Oppfølgingen av arbeidet med etikk, sikkerhet og beredskap har hatt høy prioritet. Det samme gjelder sikkerhet ved bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Representantskapet har fulgt med på utviklingen av Norges Banks rolle i reguleringen av motsyklisk kapitalbuffer for bankene og sentralbankens utgivelse av en ny felles rapport om pengepolitikk og finansiell stabilitet.

Markedsverdien av Statens pensjonsfond utland passerte 5 000 mrd. kroner i 2013. Totalresultatet av plasseringene var 980 mrd. kroner, som i hovedsak skyldes høy avkastning i aksjeforvaltningen og valutakursgevinster. Representantskapet følger regelmessig med på rapporteringen om forvaltningen av fondet spesielt rettet mot etterlevelse av mandat og retningslinjer fra Finansdepartementet. Saker om ansvarlig investeringsvirksomhet og oppbygging av eiendomsforvaltningen har hatt høy oppmerksomhet. Rammeverket for opprettelse av og tilsyn med datterselskaper i henhold til sentralbankloven er vurdert. Videre har en gjennomgått styringsrammeverket for skatt på eiendomsinvesteringer i SPU.

Representantskapet har behandlet hovedstyrets årsberetning og fastsatt årsregnskapet for Norges Bank for 2013. Årsregnskapet viser et overskudd for virksomheten på 53 359 mill. kroner. I henhold til fastsatte retningslinjer blir årets overskudd tilført kursreguleringsfondet.

For representantskapet er det viktig at Norges Bank er åpen om sin virksomhet innenfor fastsatte rammer. Det samme gjelder for representantskapets arbeid, og det er besluttet at protokoller fra møtene skal offentliggjøres framover.

Hovedkonklusjon for 2013

Representantskapet har mottatt alle de opplysninger det har bedt om.

Hovedstyrets protokoller for 2013 er gjennomgått av representantskapet. Under behandlingen er det reist spørsmål til enkeltsaker, og sentralbanksjefen har gitt fyllestgjørende redegjørelser. Det er ikke protokollført særskilte merknader til hovedstyrets protokoller.

Etter representantskapets oppfatning har hovedstyret i 2013 utøvd en tilfredsstillende styring av og kontroll med Norges Banks virksomhet i samsvar med sentralbankloven, mandat og retningslinjer for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland samt forskrift om risikostyring og internkontroll i Norges Bank.

Hovedstyret har rapportert om problemstillinger og behov for styrket kontrollrammeverk og risikoreduserende tiltak på enkelte områder gjennom året. Representantskapet har god erfaring med at dette følges opp på en systematisk måte. Etter enkelte tilsynsgjennomganger har representantskapet eksplisitt bedt om oppfølging og tilbakemelding fra hovedstyrets side. I 2013 har dette blant annet vært knyttet til ansvarlig investeringsvirksomhet, styring av eiendomsforvaltning, skattemessige forhold i forvaltningen og risikostyring i aktiv forvaltning.

Det er ikke avdekket forhold gjennom tilsynet som gir grunnlag for særskilte merknader etter sentralbankloven.

Representantskapet har vedtatt Norges Banks budsjett og fastsatt årsregnskapet for 2013. Det var ingen merknader til ressursbruken.

Det vises for øvrig til dokumentet for nærmere redegjørelse.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lisbeth Berg-Hansen, Tore Hagebakken, Irene Johansen, Marianne Marthinsen, Torstein Tvedt Solberg og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Solveig Sundbø Abrahamsen, Svein Flåtten, Sigurd Hille, Heidi Nordby Lunde og Siri A. Meling, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Tom E. B. Holthe og Hans Andreas Limi, fra Kristelig Folkeparti, lederen Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, fra Venstre Terje Breivik, og fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, viser til rapporten fra representantskapet, og tar denne til orientering. Komiteen foreslår at rapporten vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 9 (2013–2014) – rapport fra Norges Banks representantskap for 2013 – vedlegges protokollen.

Oslo, i finanskomiteen, den 27. mai 2014

Hans Olav Syversen

Svein Flåtten

leder

ordfører