Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra
Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove
Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind
Korsberg og Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette
Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, og fra Venstre
Pål Farstad, viser til Representantforslag 57 S (2013–2014)
om å redusere bruken av palmeolje i Norge.
Komiteen er kjent med at produksjon
av palmeolje bidrar til avskoging i tropiske land, særlig i Sørøst-Asia.
Palmeoljeplantasjer forårsaker bl.a. avskoging av naturskog i Indonesia,
hvor flatehogst, drenering og brenning av karbonrike torvmyrer for anlegging
av plantasjer står for halvparten av klimagassutslippene.
Komiteen viser også til at flere
fagmiljøer advarer mot bruk av palmeolje i mat, noe som innebærer
at det også ut fra et helseperspektiv kan være viktig at bruk av
palmeolje i matvarer begrenses. Det vises i denne forbindelse til
at palmeolje finnes i forskjellige former, både som rå olje og som
innsatsfaktorer i en rekke varer som er vanlige i norske husholdninger,
som margarin, kjeks, såpe, frokostblandinger m.m. Komiteen merker
seg at det brukes palmeolje også i dyrefôr og fiskefôr.
Komiteen er også kjent med at
palmeolje er en viktig inntektskilde for mange land, som Indonesia og
Malaysia. Komiteen merker seg at næringsministeren
i sitt brev til komiteen, datert 22. mai 2014 (vedlagt innstillingen),
fremholder at det ikke er palmeoljen som produkt som skaper negative
miljøeffekter, men hvordan landareal brukes som innsatsfaktor til
produksjon. Komiteen merker seg at næringsministeren
påpeker at selskaper bør innføre strenge bærekraftskrav for sin
palmeolje og ha full sporbarhet. Dette er et syn komiteen deler. Komiteen har
merket seg at næringsministeren i brevet viser til at en rekke selskaper
nå har forpliktet seg til å legge om driften.
Komiteen har også merket seg
at NHO Mat og Drikke i et brev til komiteen datert 29. april 2014
viser til at matindustrien ønsker å bruke bærekraftig palmeolje
i sin produksjon.
Komiteen merker seg videre at
klima- og miljøministeren i en kronikk i Dagsavisen 26. mai 2014 skriver
at palmeolje kan være viktig for å dekke verdens raskt økende matbehov,
og at Norge, gjennom sitt klima- og skogprosjekt, kan bidra til
å muliggjøre bærekraftig palmeolje.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, deler forslagsstillernes
syn om at det må tas grep for å sikre bedre informasjon til forbrukere
og for å stimulere til at palmeolje produseres på en bærekraftig
måte.
Komiteen mener det
også er viktig at næringslivet selv innfører strenge kriterier for
bruk av palmeolje. Det er i denne forbindelse også behov for merkeordninger
som kan gi informasjon om sporbarhet i verdikjeden, slik at det
blir mulig å etterspørre palmeolje som er produsert på en bærekraftig
måte, og som ikke bidrar til avskoging.
Etter komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre sitt syn er
det behov for å se nærmere på både helsemessige og næringsmessige
aspekter ved bruk av palmeolje, herunder hvorvidt det er behov for
nytt regelverk. Det kan også være behov for å se nærmere på handelspolitiske
aspekter i denne forbindelse, bl.a. knyttet til EU-regelverk og
norske investeringer i land med tropisk skog. Disse medlemmer ber derfor
regjeringen om å utrede disse aspektene nærmere, og fremme en helhetlig
sak for Stortinget om saken.
Disse medlemmer fremmer på denne
bakgrunn følgende forslag:
«Regjeringen bes om å gjennomføre en helhetlig utredning
av problemstillinger knyttet til bruk av palmeolje, bl.a. næringspolitiske
og helsemessige aspekter, og fremme sak om dette for Stortinget.»
Komiteens flertall, medlemmene
fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, viser
til statsrådens brev til komiteen der fokuset på bærekraft, sporbarhet
og merking er et gjennomgående tema. Der kommer det fram at 50 pst.
av det internasjonale palmeoljemarkedet nå er underlagt strenge
interne bærekraftskriterier. Flertallet viser også
til at palmeolje er et internasjonalt produkt og at regelverket
for merking av næringsmidler er EØS-harmonisert. Norge har dermed
alt å vinne på å være en del av og støtte opp under internasjonale
tiltak for å styrke bærekraften i produksjonen av palmeolje i stedet
for å vurdere særnorske regler og tiltak.
Flertallet merker seg også at
det nå arbeides med å gjennomføre forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen)
i norsk rett. Det tas sikte på at denne skal tre i kraft i Norge
samtidig med at dem trer i kraft i EU 13. desember 2014. Dette regelverket
skal gjøre det enklere for forbruker å lese og forstå hva matvarene
inneholder. Det blir mer informasjon bl.a. om hvilken type vegetabilsk
olje eller fett produktet inneholder. Flertallet ser
dermed ikke behov for en egen sak til Stortinget om palmeolje så
lenge utviklingen går klart i retning av bærekraft, sporbarhet og
å sikre forbruker god informasjon om produktenes innhold.
Et annet flertall,
alle unntatt medlemmet fra Venstre, viser til at næringsmiddelindustrien
selv har tatt initiativ til bruk av bærekraftig palmeolje i matvarer,
gjennom «Initiativ for bruk av bærekraftig palmeolje i Norge», der
bedriftene som stiller seg bak initiativet, forplikter seg til kun
å benytte bærekraftig produsert palmeolje, eller sertifisert palmeolje
ifølge kriteriene til Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO),
innen utgangen av 2015.
Dette flertallet viser til at
hver bedrift som står bak initiativet, forplikter seg til å redegjøre
for hvor mye palmeolje den bruker, samt hvor stor andel som er sertifisert
i henhold til RSPOs kriterier eller gjennom andre sertifiserings-
og kontrollsystemer. Bedriftene skal også rapportere hvor stor andel
av palmeoljen som er sporbar.
Dette flertallet stiller seg
svært positivt til slike initiativ fra næringen selv.