11. Ny klagenemndsordning på skatteområdet

Sammendrag

Finansdepartementet foreslår en ny klagenemndsordning på skatteområdet. Formålet med forslaget er å styrke klageordningen, bedre rettssikkerheten og bidra til at de skatte- og avgiftspliktiges tillit til at klagesakene blir behandlet på en tilfredsstillende måte styrkes.

Departementet foreslår en landsdekkende skatteklagenemnd for behandling av klager på vedtak om skatt og merverdiavgift, som skal erstatte dagens fem regionale skatteklagenemnder, skatteklagenemndene ved Sentralskattekontoret for storbedrifter og Sentralskattekontoret for utenlandssaker og Klagenemnda for merverdiavgift. Riksskattenemnda foreslås opphevet.

Departementet foreslår videre å lovfeste prinsippet om at Skatteklagenemnda er uavhengig, og ikke skal kunne instrueres av departementet eller skatteetaten. Det foreslås å opprette et eget landsdekkende sekretariat som skal forberede sakene for nemnda som administrativt skal ligge under Skattedirektoratet.

Det foreslås å stille strengere krav til nemndsmedlemmenes utdannings- og yrkesbakgrunn enn det som følger av gjeldende rett, og at nemndsmedlemmene oppnevnes av Finansdepartementet.

Se proposisjonens kapittel 13 og forslag til endringer i ligningsloven § 2-3, ny § 2-4a og ny § 2-4b. I tillegg må det gjøres flere tekniske tilpasninger i ligningsloven som følge av forslaget. Det vises til forslag om endringer i lov om skatt til Svalbard § 4-2 nytt tredje ledd. Videre vises det til forslag om endringer i merverdiavgiftsloven § 12-2 og § 19-1, samt enkelte tekniske tilpasninger i bestemmelsene i merverdiavgiftsloven. Det vises til forslag om endring i a-opplysningsloven § 10 tredje ledd.

Den nye klagenemndsordningen kan tidligst tre i kraft fra 1. januar 2016.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at det foreslås opprettet et eget landsdekkende sekretariat som skal forberede saken for den uavhengige Skatteklagenemda. Dette medlem mener at det er viktig at sekretariatet blir lokalisert utenfor hovedstadsområdet.