9. Sykehusapotekenes publikumsutsalg

Sammendrag

Regjeringen foreslår at det innføres skatteplikt på inntekter fra publikumsutsalget i offentlige sykehusapotek. Formålet med forslaget er å hindre uheldig konkurransevridning mellom offentlig eide sykehusapotek og private apotek, og sikre at norske regler er i overensstemmelse med EØS-avtalens regler om offentlig støtte.

Offentlig eierskap til sykehusapotekene er i dag organisert gjennom fire helseforetak som er underlagt hvert av de regionale helseforetakene. Etter gjeldende regler er regionale helseforetak og helseforetak fritatt fra skatteplikt. Fritaket omfatter også de fire helseforetakene som driver sykehusapotekene. Disse sykehusapotekforetakenes omsetning av legemidler mv. til polikliniske pasienter, utskrivningsklare pasienter og øvrig befolkning (publikumsutsalget) er etter dagens regler skattefri.

EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har i vedtak av 20. november 2013 besluttet at finansieringen av norske offentlig eide sykehusapotek ikke er i tråd med EØS-avtalens regler om offentlig støtte. ESA krever bl.a. at publikumsutsalget i offentlige eide sykehusapotek må skattlegges på lik linje med private apotek. ESAs vedtak omfatter ikke sykehusapotekenes øvrige virksomhet som er levering av legemidler og farmasøytiske tjenester til offentlige sykehus.

Regjeringen foreslår at skatteplikten skal omfatte inntekter fra sykehusapotekenes omsetning fra publikumsutsalget og foreslår en overgangsregel for fastsetting av skattemessige inngangsverdier for eiendeler mv. ved overgang til skattepliktig regime.

Se proposisjonens kapittel 11 og forslag til endring av skatteloven § 2-30 første ledd bokstav g nr. 5 og overgangsregel for fastsetting av skattemessige inngangsverdier med virkning fra og med inntektsåret 2015.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti minner om at formålet med sykehus er å gi god behandling til folk som trenger det, ikke å realisere utdaterte ideologiske drømmer om et perfekt balansert marked bestående av rasjonelle aktører. Disse medlemmer stiller seg undrende til at fri konkurranse mellom offentlige sykehusapotek og private apotek virker å være viktigere for regjeringen enn at publikum er sikret god tilgang på apotektjenester ved sykehus, men er ikke overrasket over at ESA har slått fast at dagens praksis er i strid med EØS-avtalen. Disse medlemmer mener gode, offentlige helsetjenester i Norge er viktigere enn drømmen om EUs frie marked, og foreslår at Stortinget ikke etterkommer ESAs vedtak, og går derfor imot regjeringens forslag.