Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at helse- og sosiale tjenester gitt av ideelle aktører har vært og er viktige samarbeidspartnere for velferdsorganisering og tilbud i Norge.

Forslagsstillerne viser videre til at EUs nye anskaffelsesdirektiv skal tre i kraft 1. januar 2016, og at Norge ikke har lyktes med å få unntak for private, ideelle organisasjoners virksomhet.

Det fremgår av forslaget at statsråd Solveig Horne opplyste i Stortinget 20. mai 2014 at hun ville gjennomføre egne anbudsrunder i barnevernet, gjennom en (midlertidig) ordning med skjermet konkurranse fra 1. februar 2015 og 14 måneder framover.

Forslagsstillerne viser til at alle som berøres av dette vil måtte få svært krevende arbeidsforhold, med en så kort varighet. Dette vil først og fremst gjelde de barna som har sin trygghet knyttet til de aktuelle institusjonene, men også ansatte og ledelse.

Forslagsstillerne viser videre til at Helse Vest, som omfattes av samme regelverk, har lyst ut anbud om tverrspesialisert rusbehandling, med seks pluss to års varighet på anbudet.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre at kommende anbud i barnevernet får tilsvarende anbudslengde som den som er lagt til grunn i Helse Vest for tverrsektoriell rusbehandling. Stortinget ber derfor regjeringen utnytte handlingsrommet fram til nytt EU-direktiv om offentlige anskaffelser innlemmes i norsk rett, og ta i bruk maksimal anbudslengde i avtaler med ideelle aktører.»