2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal, Sonja Mandt, Arild Grande og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Laila Marie Reiertsen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til de foreslåtte endringer i pengespilloven.

Enerettsmodellen sikres etter komiteens flertall, medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiets mening med denne oppryddingen som nå foretas på lotterifeltet. Endringene medfører at en prosentandel av Norsk Tippings overskudd i fremtiden skal tilfalle helse- og rehabiliteringsformål.

På samme måte som departementet, anser flertallet at spillet Extra har vært en hybridløsning. Extra er et privat lotteri regulert av lotteriloven, men har vært organisert i regi av Norsk Tipping og underlagt Norsk Tippings ansvarlighetsregime. Slike hybridløsninger kan bidra til å vanne ut enerettsmodellens intensjon, og dermed også til å utfordre unntaket Norge har til å beholde modellen. Flertallet anser at de foreslåtte endringer i pengespilloven sammen med de nye vilkårene for private lotterier (lotteriforskriften) i fremtiden bidrar til å styrke enerettsmodellen. Det er naturlig at spillet Extra overføres til Norsk Tippings ordinære portefølje, da spillet har for stor omsetning til å søke konsesjon innenfor lotteriforskriften.

Flertallet deler departementets syn på at den foreslåtte endringen innebærer at man fjerner den privilegerte markedstilgangen ExtraStiftelsen som en enkeltstående privat lotterioperatør har innehatt og at dette sikrer likebehandling av private lotterioperatører.

Flertallet registrerer at fordelingen av midler til ExtraStiftelsen etter dette vil bli et element i Stortingets ordinære fordelingspolitikk.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti viser til at den foreslåtte endring er i tråd med disse medlemmers forslag i Dokument 8:102 S (2014–2015) om å inkludere Extraspillet under Norsk Tipping. Disse medlemmer slutter seg til forslaget, inkludert overgangsordningen som er fremforhandlet med Extrastiftelsens sekretariat.