Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om årsrapport for virksomheten til Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 12. september 2014–12. september 2015

Til Stortinget

Sammendrag

Delegasjonen for arktisk parlamentarisk samarbeid ble opprettet i 2009 for å styrke Stortingets oppmerksomhet om utviklingen i Arktis. Delegasjonen har i perioden 2014–2015 arrangert og deltatt på flere arrangementer enn noen gang tidligere, og ser det som viktig å delta i den offentlige debatten om samarbeid i Arktis.

Delegasjonen har i perioden avholdt tre delegasjonsmøter og en delegasjonsreise. I tillegg har delegasjonen stått som vertskap for flere seminarer og møter, og deltatt på eksterne arrangementer. Delegasjonen har også vært vertskap for utenlandske parlamentarikerdelegasjoner som har besøkt Stortinget for å lære om det arktiske samarbeidet.

Lederen av delegasjonen representerte Stortinget på møtene til Den arktiske parlamentarikerkomiteen. Denne komiteen består av folkevalgte fra de åtte arktiske landene (Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA) og Europaparlamentet. Urfolkene i Arktis deltar i samarbeidet som faste deltakere. Delegasjonsleder Eirik Sivertsen ble 11. september 2014 valgt som ny leder av Den arktiske parlamentarikerkomiteen for de to kommende årene.

Et viktig formål med møtene i Den arktiske parlamentarikerkomiteen er å ha en dialog med det arktiske regjeringssamarbeidet i Arktisk råd.

I kraft av å være leder for komiteen har Sivertsen blant annet deltatt på Arktisk råds ministermøte i Iqaluit, Canada, 23.–24. april 2015, og på klimakonferanse «GLACIER» i Anchorage, 30.–31. august 2015.

Stortinget har påtatt seg å være vertskap for sekretariatsfunksjonen til det arktiske parlamentarikersamarbeidet. Dette utføres av seniorrådgiver Bjørn Willy Robstad i internasjonal avdeling.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, lederen Anniken Huitfeldt, Marit Nybakk, Kåre Simensen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, Regina Alexandrova, Sylvi Graham, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik, Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, viser til at Norge med lange tradisjoner i polare strøk har store nasjonale interesser å ivareta som polarnasjon. Den globale oppvarmingen påvirker også utviklingen i polarområdene, og vi ser at høye temperaturer fører til at isen i Arktis smelter og gjør området mer åpent og tilgjengelig for menneskelig aktivitet. Dette bidrar til at Arktis har blitt mer attraktivt for flere og interessen for Arktis og nordområdene har økt de siste årene, og vi ser mer aktivitet knyttet til skipsfart, resurssutvinning og turisme.

Komiteen merker seg at delegasjonen i perioden 2014–2015 har hatt stor aktivitet og at delegasjonen har arrangert og deltatt på flere arrangement enn noen gang. Komiteen ser positivt på at delegasjonen deltar aktivt i den offentlige debatten om samarbeidet i Arktis for på denne måten å ha tett kontakt med relevante aktører og samarbeidspartnere for å forme fremtidens arktiske politikk.

Komiteen støtter at delegasjonen ønsker et tettere internasjonalt samarbeid, blant annet gjennom de nordiske parlamenters arktiske delegasjoner og Europaparlamentet. Komiteen støtter videre at delegasjonen ønsker å finne nye arenaer og møtepunkter for å diskutere spørsmål knyttet til Arktis.

Komiteen viser til at næringslivsvirksomhet har fått økt betydning i Arktisk råd, blant annet gjennom at Arktisk råd høsten 2014 tok initiativ til å opprette Arctic Economic Council (AEC) med mål om å lage et rammeverk for dialog mellom Arktisk råd og næringslivsaktører i Arktis. Komiteen mener at dette kan bidra til å sette økonomisk utvikling høyere på agendaen i det arktiske samarbeidet.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 13 (2015–2016) – årsrapport for virksomheten til Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid for perioden 12. september 2014–12. september 2015 – vedlegges protokollen.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 2. desember 2015

Anniken Huitfeldt

Regina Alexandrova

leder

ordfører