Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om endringar i statsbudsjettet 2015 under Justis- og beredskapsdepartementet

Dette dokument

  • Innst. 113 S (2015–2016)
  • Kildedok: Prop. 22 S (2015–2016), kap. 480
  • Dato: 04.12.2015
  • Utgiver: utenriks- og forsvarskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Kap. 480 Tilskot til svalbardbudsjettet

Post 50 Driftsutgifter

Det blir foreslått å auke løyvinga til svalbardbudsjettet med 27 mill. kroner.

Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK) har gjennom mange år gitt stabile heilårlege arbeidsplassar på Svalbard. Ein vesentleg reduksjon i kolprisen dei siste åra har ført selskapet inn i ein svært krevjande situasjon. Selskapet har derfor måtte seie opp tilsette. Regjeringa vurderer no situasjonen og dei vidare rammene for Store Norske. Eit av hovudmåla i norsk svalbardpolitikk er oppretthalding av norske samfunn på øygruppa. For å støtte opp om dette målet foreslår regjeringa at det totalt løyvast 50 mill. kroner som på kort sikt skal bidra til arbeidsplassar og omstilling i Longyearbyen. Samtidig vil forslag til løyving byggje grunnlaget for ny næringsaktivitet også på lengre sikt mellom anna ved å gje Innovasjon Norge ei rolle i omstillinga av Longyearbyen. Sjå også nærmare omtale i Nærings- og fiskeridepartementet sin nysalderingsproposisjon. Regjeringa vil kome tilbake til ei vurdering av behovet for ytterlegare tiltak i ny melding til Stortinget som skal leggjast fram i 2016.

Løyvinga på svalbardbudsjettet skal dekke tilskot til Longyearbyen lokalstyre på 22 mill. kroner for raskt å setje i gang arbeidet med vedlikehald og utbetring av infrastruktur i Longyearbyen som til dømes vegar, vassforsyning, bygningsmasse mv. Tiltaket vil gje etterspørsel etter arbeidskraft i anleggs- og byggjebransjen og redusere etterslep i vedlikehald.

For å sikre ei lokal forankring av arbeidet med omstilling og næringsutvikling i Longyearbyen, blir det også foreslått å løyve 4,5 mill. kroner til Longyearbyen lokalstyre og 0,5 mill. kroner til Svalbard Næringsforening.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, lederen Anniken Huitfeldt, Marit Nybakk, Kåre Simensen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, Regina Alexandrova, Sylvi Graham, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik, Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, er kjent med den utfordrende driften til Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS og at dette gir utfordrende utvikling av hele svalbardsamfunnet.

Komiteen merker seg at regjeringen derfor forslår at utgiftsrammen til «kap. 480 Tilskot til svalbardbudsjettet» økes med 27 mill. kroner for å styrke svalbardsamfunnet.

Komiteen stiller seg bak at midlene skal benyttes til raskt å kunne sette i gang arbeid med vedlikehold og utbedring av infrastruktur i Longyearbyen som for eksempel veier, vannforsyning, bygningsmasse m.m. Tiltakene vil gi etterspørsel etter arbeidskraft i anleggs- og byggebransjen samtidig som det reduserer etterslep i vedlikeholdsbehov.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2015 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Utgifter

480

Svalbardbudsjettet

50

Tilskot, blir auka med

27 000 000

frå kr 283 712 000 til kr 310 712 000

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 4. desember 2015

Anniken Huitfeldt

Regina Alexandrova

leder

ordfører