Brev fra Klima- og miljødepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 2. oktober 2015

Vedrørende Representantforslag 133 S (2014-2015) om miljøavgift på blyhagl

Jeg viser til brev fra Stortingets energi- og miljøkomite av 21. september 2015. I brevet oversender komiteen representantforslag 133 S (2014-2015) fra stortingsrepresentant Rasmus Hansson for utredning.

Det foreslås i dokumentet at regjeringen fra og med 2016 innfører en avgift som sikrer at prisen på blyhagl kommer på samme nivå som prisen på de beste og mest miljøvennlige blyfrie hagltypene.

Forslaget har bakgrunn i at det nå er tillatt å bruke blyhagl til jakt utenfor våtmarksområder og skytebaner. Stortinget ba i vedtak av 3. februar 2015 regjeringen om å endre regelverket, jf. Innst. 145 S (2014-2015). Flertallet i Stortinget ønsket å legge opp til human jaktutøvelse og en mest mulig effektiv avliving av viltet, men erkjente at jakt med blyhagl medfører miljøutfordringer og kan medføre helseskader. For å følge opp anmodningsvedtaket er det fra 16. juli 2015 tillatt bruk av blyhagl til jakt på arter som kan jaktes på, og som ikke hovedsakelig oppholder seg i våtmark. I tillegg er forbudet mot bruk av blyhagl på skytebaner videreført.

Jakt med blyhagl gir miljøutfordringer, ettersom bly er en miljøgift med mange alvorlige effekter for eksponerte mennesker og dyr. For dyr og planter kan bly være giftig selv i små mengder. Bly brytes ikke ned i naturen og hoper seg derfor opp i næringskjedene.

Stortinget har bedt regjeringen følge utviklingen i bruk av blyhagl, og innhente mer kunnskap om de helsemessige konsekvensene ved bruk av blyhagl på jakt. Jeg vil følge utviklingen og virkningene av den gjennomførte regelverksendringen for blyhagl. På nåværende tidspunkt er det likevel tidlig å si noe om hvordan bruken i blyhagl vil utvikle seg og behovet for eventuelle nye tiltak.