2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kjell-Idar Juvik, Sverre Myrli, Magne Rommetveit, Tone-Helen Toften og Karianne O. Tung, fra Høyre, lederen Nikolai Astrup, Torill Eidsheim, Nils Aage Jegstad og Helge Orten, fra Fremskrittspartiet, Hege Jensen, Åse Michaelsen og Morten Stordalen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, fra Senterpartiet, Willfred Nordlund, og fra Venstre, Abid Q. Raja, viser til at proposisjonen foreslår endringer i luftfartsloven som innebærer at forordning (EU) nr. 376/2014, som handler om å rapportere opplysninger om ulykker og hendelser i sivil luftfart og om bruken av slike opplysninger i ulykkesforebyggende arbeid, blir norsk lov. Samtidig innebærer lovforslaget at forordning (EU) nr. 996/2010 om undersøkelse av luftfartsulykker og luftfartshendelser blir omdannet fra forskrift til lov på grunn av den nære saklige sammenhengen med forordningen om rapportering. Endelig innebærer proposisjonen at Stortinget anmodes å samtykke til at forordning (EU) nr. 376/2014 tas inn i EØS-avtalen. Forslaget innebærer ikke vesentlige endringer i norsk rett siden forordning (EU) nr. 376/2014 i stor grad stemmer overens med de reglene som allerede finnes i luftfartsloven og den praksisen som i dag følges av aktørene i luftfarten.

Komiteen viser til at formålet med både rapporteringsforordningen og rapporteringsdirektivet er å forebygge flyulykker ved å lære av opplysninger som samles inn for å danne seg et stadig klarere bilde av hva som forårsaker ulykker.

Komiteen viser til at EØS-komiteen vedtok 30. oktober 2015 (beslutning 275/2015) å endre vedlegg XIII til EØS-avtalen, slik at rapporteringsforordningen blir innlemmet i avtalen. For ordens skyld nevnes det at undersøkelsesforordningen er tatt inn i EØS-avtalen tidligere, og at innlemmelsen av den i EØS-avtalen derfor ikke er tema for denne proposisjonen.