Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Sammenslåing av Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylker til Trøndelag fylke og endringer i lov om forandring av rikets inddelingsnavn

Dette dokument

  • Innst. 361 L (2015–2016)
  • Kildedok: Prop. 130 LS (2015–2016)
  • Dato: 03.06.2016
  • Utgiver: kommunal- og forvaltningskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Det vises i proposisjonen til at kommunal- og moderniseringsministeren etter Stortingets behandling av Meld. St. 14 (2014–2015) Kommunereformen – nye oppgaver til større kommuner, inviterte alle landets fylkeskommuner og Oslo kommune til å innlede prosesser med sikte på å vurdere og avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabofylker. Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag hadde allerede startet sine prosesser, og har våren 2016 gjort vedtak om å bli den første sammenslåingen i regionreformen.

I proposisjonen fremmer regjeringen forslag om å slå sammen Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylker til Trøndelag fylke, med virkning fra 1. januar 2018. Forslaget er i tråd med Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkeskommuners søknad av 27. april 2016 om sammenslåing til Trøndelag fylke.

En fylkeskommune skal ha samme navn som fylket, jf. kommuneloven § 3 nr. 4. Fylkene er navngitt i § 2 i lov 14. august 1918 nr. 1 om forandring av rikets inddelingsnavn. Nummereringen av fylkene i denne bestemmelsen har ikke sammenheng med kommune- og fylkesnumrene som blant annet benyttes i statlige register og i offentlig statistikk. Lov om forandring av rikets inddelingsnavn har blitt endret når et fylke får nytt navn, jf. Ot.prp. nr. 111 (2001–2002) og Ot.prp. nr. 38 (2005–2006) om samisk navn på Finnmark og Troms. Departementet foreslår derfor i proposisjonen en lovendring som kan ta til å gjelde innen 1. januar 2018.

Det vises i proposisjonen til at det vil ha økonomiske og administrative konsekvenser både på kort og lang sikt å slå sammen to fylker til ett.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Stine Renate Håheim, Stein Erik Lauvås, Helga Pedersen og Eirin Sund, fra Høyre, Frank J. Jenssen, Mudassar Kapur, Bjørn Lødemel og Ingjerd Schou, fra Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari og lederen Helge André Njåstad, fra Kristelig Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, fra Senterpartiet, Heidi Greni, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, viser til Prop. 130 LS (2015–2016) og til Innst. 360 S (2015–2016) om sammenslåing av Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag til Trøndelag fylke. Komiteen støtter lovforslaget og har for øvrig ingen merknader.

Komiteens tilråding

Komiteen rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endringer i lov om forandring av rikets inddelingsnavn (sammenslåing av Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylker)

I

I lov 14. august 1918 nr. 1 om forandring av rikets inddelingsnavn skal § 2 nr. 2 lyde:

2

Rikets fylker skal ha følgende navn:

I.

Østfold.

II.

Oslo.

III.

Akershus.

IV.

Hedmark.

V.

Oppland.

VI.

Buskerud.

VII.

Vestfold.

VIII.

Telemark.

IX.

Aust-Agder.

X.

Vest-Agder.

XI.

Rogaland.

XII.

Hordaland.

XIII.

Sogn og Fjordane.

XIV.

Møre og Romsdal.

XV.

Trøndelag.

XVI.

Nordland.

XVII.

Troms eller Romsa.

XVIII.

Finnmark eller Finnmárku.

II

Loven trer i kraft 1. januar 2018.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 3. juni 2016

Helge André Njåstad

André N. Skjelstad

leder

ordfører