1. Sammendrag

Kunnskapsdepartementet foreslår i proposisjonen ulike endringer i fagskoleloven, bl.a. nye bestemmelser som vil gi fagskolestudenter samme rettigheter som studenter ved universiteter og høyskoler, lovhjemmel til å etablere en nasjonal klagenemnd og til å etablere en midlertidig ordning i NOKUT for godkjenning av utenlandske fagutdanninger. Adgangen til å markedsføre seg som fagskole foreslås også regulert.

Departementet foreslår lovendringer som styrker studentenes rettigheter, og som skal bidra til å skape forutsigbarhet for studentene, fagskolene, fagskoleeierne og andre interessenter.

Departementet foreslår blant annet nye bestemmelser som regulerer gjennomføringen av eksamen, og om retten til å klage på formelle feil og sensur ved eksamen. Videre foreslår departementet hjemmel til å etablere et nasjonalt klageorgan for fagskolestudenter. En særskilt behandling i et nasjonalt klageorgan vil sikre nasjonal likebehandling og ivareta rettssikkerheten til fagskolestudentene på en god måte.

Departementet foreslår å etablere en ordning for godkjenning av utenlandsk fagskoleutdanning og å gi NOKUT ansvaret for ordningen. Den foreslåtte lovbestemmelsen innebærer at NOKUT fatter enkeltvedtak om generell godkjenning av utdanning fra utenlandsk fagskole eller annen yrkesrettet utdanning fra utlandet på tilsvarende nivå, når utdanningen i nivå og omfang er sidestilt med godkjent fagskoleutdanning. I første omgang skal dette være en midlertidig ordning der NOKUT skal gi rådgivende uttalelser.

I proposisjonen foreslås også å regulere adgangen til å markedsføre seg som fagskole samt en hjemmel til å ilegge overtredelsesgebyr til den som benytter betegnelsen fagskole eller fagskoleutdanning i strid med loven. En slik regulering skal sikre at bare de som har godkjenning fra NOKUT, kan markedsføre seg som tilbyder av fagskoleutdanning. I høringsnotatet fremmet departementet forslag om dekning av kostnader til advokat i utestengingssaker. Etter vurdering av høringsinnspillene mener departementet det ikke er hensiktsmessig å gå videre med dette forslaget.