Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Geir Jørgen Bekkevold, Olaug V. Bollestad, Rigmor Andersen Eide og Anders Tyvand om familiepolitikk

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan far kan sikres en selvstendig uttaksrett til foreldrepermisjon og fedrekvoten.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sikre alle fedre rett til to ukers lønnet permisjon ved fødsel eller omsorgsovertakelse.

  • 3. Stortinget ber regjeringen fremme forslag til hvordan studenter som blir foreldre, kan sikres gode og fleksible permisjonsordninger, slik at mamma- og pappapermisjon kan tas ut når det passer studentene best.

  • 4. Stortinget ber regjeringen sikre at foreldre som får barn med mindre enn to års mellomrom, mottar minst like mye foreldrepenger i den andre som i den første foreldrepermisjonen.

  • 5. Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer selvstendig næringsdrivende like gode rettigheter i forbindelse med svangerskap og fødsel som lønnsmottakere.

  • 6. Stortinget ber regjeringen sikre at kontantstøtten igjen blir fleksibel med femtrinnet uttak og i større grad enn i dag kan kombineres med deltidsplass i barnehage.

  • 7. Stortinget ber regjeringen legge frem for Stortinget en vurdering av hvordan kontantstøtten kan endres slik at den oppleves mer relevant også for fedre.

  • 8. Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer alle småbarnsforeldre som i dag har en fulltidsstilling, uten forbehold, en lovfestet rett til å gå ned til 80 prosent stilling.

  • 9. Stortinget ber regjeringen legge til rette for at alle par får tilbud om samlivskurs og foreldreveiledningskurs ved første svangerskapskontroll.

  • 10. Stortinget ber regjeringen legge frem for Stortinget en vurdering av hvordan tilbudet om parterapi/familieterapi kan forbedres, herunder om det bør innføres en lovbestemt rett innen tre uker, slik ordningen er for mekling ved samlivsbrudd.

  • 11. Stortinget ber regjeringen legge til rette for oppretting av «lavterskel» familieteam eller andre gode samordningsmodeller i alle kommuner.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arild Grande, Hege Haukeland Liadal, Sonja Mandt og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Laila Marie Reiertsen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, peker på at de små og store fellesskapene utgjør rammen rundt livene våre. For mange er familiefellesskapet den viktigste delen av livet. For enkeltmennesket har det stor verdi at man kan velge å starte familie, og at det offentlige gir trygghet rundt det å være og fungere som familie. For samfunnet er det lønnsomt at folk får barn, at man kan stå i jobb og ha familie samtidig.

Godt utbygde offentlige velferdstjenester er etter komiteens mening en forutsetning for å gi frihet til å være familie. Velferdsordningene må utformes slik at de treffer og får oppslutning fra flest mulig og legger grunnlag for høy yrkesdeltakelse og økt likestilling. Arbeid er den mest effektive veien ut av fattigdom og til frihet, og samfunnet må gjennom den brede velferdspolitikken legge til rette for at flest mulig har sjansen til å jobbe. Foreldrepermisjon, gode barnehager, kvalitet i skole og en eldreomsorg med kapasitet og kvalitet avlaster familiene og gjør yrkesdeltakelse mulig i flere livsfaser. Familier med særlige behov i ulike faser av livet må få bedre støtte. Alt dette må familiepolitikken på en best mulig måte forsøke å oppnå.

Komiteen viser til behandlingen av Meld. St. 24 (2015–2016) Familien – ansvar, frihet og valgmuligheter og til partienes utfyllende merknader om prioriteringene i familiepolitikken der.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til representantforslaget og til sine merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:81 S (2015–2016) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Geir Jørgen Bekkevold, Olaug V. Bollestad, Rigmor Andersen Eide og Anders Tyvand om familiepolitikk – vedlegges protokollen.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 6. juni 2016

Svein Harberg

Anette Trettebergstuen

leder

ordfører