Innstilling fra finanskomiteen om Samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Zambia

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Den 17. desember 2015 ble det i Lusaka undertegnet en avtale til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon 19. juni 2015. Ambassadør Arve Ofstad undertegnet avtalen på vegne av Norge, og finansminister Alexander B. Chikwanda på vegne av Zambia.

Den gjeldende skatteavtalen mellom Kongeriket Norge og Republikken Zambia er fra 1971. Siden den gang har de to landenes skattesystemer undergått betydelige endringer. Det samme gjelder OECDs mønsteravtale som i stor grad ble benyttet som modell ved forhandlingene om skatteavtalen, og det har kommet til en mønsteravtale utarbeidet under FN for skatteavtaler mellom industrialiserte land og ut-viklingsland som i større grad tar hensyn til at ut-viklingsland gjennomgående er nettoimportører av kapital, teknologi og spesialiserte tjenester. Det er derfor ønskelig å oppdatere skatteavtalen mellom landene i lys av disse endringene.

Forhandlinger om inngåelse av en ny dobbeltbeskatningsavtale ble gjennomført i februar 2015 i Oslo. Det ble oppnådd enighet om et utkast til avtale som ble parafert med sikte på videre godkjenning. Den norske delegasjonen ble ledet av ekspedisjonssjef Stig B. Sollund.

Avtalen følger i stor grad OECDs mønsteravtale som i struktur og hovedtrekk brukes som modell for internasjonale skatteavtaler, og som med enkelte modifikasjoner er Norges utgangspunkt for forhandlinger. De viktigste avvik fra OECD-mønsteret nevnes i merknadene til de enkelte bestemmelser nedenfor. På noen punkter er det benyttet modellbestemmelser i samsvar med FNs mønsteravtale.

Avtalen er inngått på norsk og engelsk. Begge tekster har lik gyldighet og følger som vedlegg til proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lisbeth Berg-Hansen, Tore Hagebakken, Øystein Langholm Hansen, Irene Johansen, Marianne Marthinsen og Truls Wickholm, fra Høyre, Solveig Sundbø Abrahamsen, Svein Flåtten, Sigurd Hille, Heidi Nordby Lunde og Siri A. Meling, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi, Roy Steffensen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, lederen Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, fra Venstre, Terje Breivik, og fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, slutter seg til regjeringens forslag om Stortingets samtykke til å sette i kraft skatteavtalen mellom Norge og Zambia.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til å sette i kraft skatteavtalen mellom Norge og Zambia undertegnet i Lusaka 17. desember 2015.

Oslo, i finanskomiteen, den 8. november 2016

Hans Olav Syversen

Roy Steffensen

leder

ordfører