Søk

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i tråd med Dokument 8:68 S (2015–2016) sette i gang et arbeid med en kompetansereform for kommunene i samarbeid med partene i arbeidslivet.»

Forslagsstillerne peker i dokumentet på at demografiske endringer, klimaendringer og ny teknologi stiller nye krav til kommunene – om å ha en kultur for å kontinuerlig tenke fornyelse og forbedringer.

Arbeidskraftbehovet framover vil være stort. Framtidas arbeidsliv vil i enda større grad etterspørre kunnskap og kompetanse hos arbeidstakerne.

Forslagsstillerne viser til at flere heltidsstillinger og faste ansettelser er avgjørende for å rekruttere ansatte særlig til helsetjenestene og for å dekke opp behovet for kompetanse i denne sektoren.

Forslagsstillerne ønsker at kommunene skal være lærende organisasjoner hvor de ansatte holder seg faglig oppdatert gjennom målrettede fagkurs og sertifiseringer, og at refleksjon over egen praksis er en naturlig del av arbeidshverdagen. De ansattes kompetanse må anerkjennes, utvikles og bygges på.

Forslagsstillerne viser til at reformen må utformes, gjennomføres og finansieres i tett samarbeid mellom kommunene, de ansatte og staten. Forslagsstillerne peker i dokumentet på en rekke tiltak man ønsker vurdert i arbeidet.

Det vises for øvrig til dokumentet for en nærmere beskrivelse av forslaget.