Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Christian Tynning Bjørnø, lederen Trond Giske, Martin Henriksen, Tone Merete Sønsterud og Marianne Aasen, fra Høyre, Henrik Asheim, Norunn Tveiten Benestad, Kent Gudmundsen og Kristin Vinje, fra Fremskrittspartiet, Lill Harriet Sandaune og Bente Thorsen, fra Kristelig Folkeparti, Anders Tyvand, fra Senterpartiet, Anne Tingelstad Wøien, fra Venstre, Iselin Nybø, og fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, viser til representantforslaget.

Komiteen viser til at det har pågått en offentlig debatt den siste tiden om hvorvidt det bør innføres et nasjonalt forbud mot bruk av heldekkende ansiktsplagg i skole og utdanning. Komiteen mener man ikke bør bruke plagg som dekker ansiktet, i en undervisningssituasjon. Slike plagg vanskeliggjør kommunikasjonen med den enkelte elev eller student.

Komiteen viser til at i dagens lovverk kan det enkelte lærested eller kommune/fylke selv innføre forbud mot bruk av heldekkende ansiktsplagg.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, mener spørsmålet om nasjonale regler mot heldekkende ansiktsplagg på skoler og i utdanningsinstitusjoner er et komplisert tema som bør drøftes grundig. En slik drøfting bør innebære en anledning for berørte aktører i samfunnet til å gi innspill om hvorvidt et slikt forbud bør innføres nasjonalt, og eventuelt hvordan et slikt regelverk bør utarbeides. Dette vil styrke legitimiteten i et eventuelt nytt regelverk.

Flertallet viser til statsrådens svarbrev 19. oktober 2016 til komiteen, som følger som vedlegg til innstillingen, hvor han varsler at forslag til nytt nasjonalt regelverk vil sendes på høring tidlig i 2017. Flertallet mener det er viktig med en grundig prosess med bred adgang for berørte parter til å kunne uttale seg om denne saken. Flertallet viser til de merknader som er lagt inn i saken, men vil ta stilling til et konkret regelverk når dette foreligger fra departementet og har vært på høring.

Komiteen har en klar forventning om at et slikt regelverk sendes på høring tidlig i 2017.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, forventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget hurtigst mulig etter høringen med forslag til et regelverk som sikrer at ansiktet er fullt synlig i undervisningssituasjoner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er glade for at statsråden har tatt initiativ til nytt regelverk om ansiktstildekking i skoler og på universiteter og høyskoler. Disse medlemmer vil påpeke at Fremskrittspartiets primærstandpunkt er lovforbud mot bruk av heldekkende plagg i norske utdanningsinstitusjoner, og viser til Fremskrittspartiets forslag i trontaledebatten i Stortinget 4. og 5. oktober 2016.

Komiteens medlem fra Venstre merker seg at forslagsstillerne i representantforslaget viser til at enkelte skoler og læresteder etterspør felles retningslinjer, og at forslagsstillerne har som bærende argument for nasjonale retningslinjer at skole og høyere utdanning er et fellesskapsprosjekt der et prinsipp om åpen kommunikasjon bør gjelde alle og ikke bare noen. Dette medlem deler ikke premisset om at alle nye utfordringer i et nasjonalt fellesskapsprosjekt må løses likt overalt, og mener det har stor verdi at skoleeiere, ledelse og lærere ved utdanningsinstitusjonene fortsatt har stor grad av handlefrihet til å finne gode løsninger basert på den faktiske situasjonen lokalt og sitt faglige og pedagogiske skjønn.

Dette medlem viser til statsrådens svarbrev 19. oktober 2016 til komiteen og merker seg at svaret tydeliggjør at forslaget vil ha konsekvenser av vesentlig omfang ettersom det i praksis krever en lovendring som gir hjemmel til et forbud mot tildekking. Dette medlem slutter seg utover dette til at forslaget vedlegges protokollen, og at debatten følges opp når nytt forslag til lov foreligger.