Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Ruth Grung, Ingvild Kjerkol, Tove Karoline Knutsen og Torgeir Micaelsen, fra Høyre, Kristin Ørmen Johnsen, Elisabeth Røbekk Nørve, Sveinung Stensland og Tone Wilhelmsen Trøen, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, lederen Kari Kjønaas Kjos og Morten Wold, fra Kristelig Folkeparti, Olaug V. Bollestad, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Venstre, Ketil Kjenseth, viser til Stortingets behandling av Innst. 170 S (2016–2017) om å styrke det internasjonale og nasjonale arbeidet mot antibiotikaresistens, jf. Dokument 8:2 S (2016–2017). Komiteen har merket seg at voteringen ved stortingsbehandlingen ikke var i tråd med komiteens innstilling.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, mener det er uheldig dersom Stortingets vilje ikke kommer til uttrykk i de vedtak som blir gjort, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortingets vedtak nr. 483, 484 og 485 av 23. februar 2017 ved behandlingen av Innst. 170 S (2016–2017) fra helse- og omsorgskomiteen om å styrke det internasjonale og nasjonale arbeidet mot antibiotikaresistens – oppheves.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti viser til at de tre forslagene det vises til, har følgende ordlyd:

Vedtak 483:

«Stortinget ber regjeringen snarest sikre at pasienter som vurderer å benytte seg av utenlandske helsetjenestetilbydere utenom Norden, klart advares om risikoen for smitte med antibiotikaresistente bakterier.»

Vedtak 484:

«Stortinget ber regjeringen innen juni 2017 fremme forslag for Stortinget om å stille krav om forhåndsgodkjenning for refusjon av utgifter til sykehusbehandling i utlandet (jf. Pasientrettighetsdirektivet), og stille krav til kvaliteten i tilbudet.»

Vedtak 485:

«Stortinget ber regjeringen innen juni 2017 fremme tiltak for å hindre en utvikling med økt bruk av pasientbehandling, inkludert tannbehandling, i land med høy risiko for spredning av resistente bakterier.»

Disse medlemmer mener forslagene er prinsipielle og viktige og vil ha stor betydning for det nasjonale og internasjonale arbeidet mot spredning av antibiotikaresistens, og vil ikke stemme for å oppheve vedtakene.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at i Innst. 170 S (2016–2017) sto Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet bak forslagene. Under Stortingets behandling av Dokument 8:2 S (2016–2017), Innst. 170 S (2016–2017) 23. februar 2017 fikk forslagene flertall med støtte fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre (1 stemme) og Miljøpartiet De Grønne, mens Høyre, Fremskrittspartiet og 2 representanter fra Venstre stemte imot. Ingen representanter ga beskjed om at de hadde votert feil.

Disse medlemmer viser til at det etter forretningsorden § 38 siste ledd ikke er adgang til å bringe forslag frem på nytt i samme stortingssesjon, med mindre det er «påtrengende nødvendig». Disse medlemmer viser til at presidentskapet mente at dette ikke var tilfelle i denne saken, og frarådet Stortinget å ta saken opp til ny behandling. Presidentskapet argumenterte med at det etter behandlingen den 23. februar 2017 ble klarlagt at forslagene angivelig skulle vært forkastet, men at grunnen til at de ble vedtatt, var at noen representanter ikke stemte slik de skulle. Feilvoteringen ble ikke varslet under voteringen, så det var følgelig ikke grunnlag for å foreta en ny votering. Et slikt resultat kan ikke endres i ettertid, og voteringen er dermed endelig.

Presidenten anså ikke at årsaken var en «påtrengende» grunn til at Stortinget skulle fatte vedtak om å ta forslagene opp til ny behandling, og foreslo dermed at Dokument 8:64 S (2016–2017) ble behandlet etter Forretningsorden § 39 annet ledd bokstav e, og ikke tatt under behandling. Disse medlemmer støttet Presidentskapets anbefaling.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, viser til at det ikke er korrekt at ingen varslet om feilvotering under selve voteringen. Flere representanter påpekte at voteringen var feil, og ny votering burde således vært gjort umiddelbart.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til Prop. 135 S (2013–2014), jf. Innst. 99 S (2014–2015) om innføring av pasientrettighetsdirektivet, der Venstres votering i Stortinget 16. desember 2014 ikke var i samsvar med synet som kom til uttrykk i innstillingen. I innstillingen støttet Venstre et forslag om å innføre forhåndsgodkjenning for refusjon av utgifter til sykehusbehandling i utlandet, men da saken kom til Stortinget, valgte Venstre å støtte regjeringspartiene.