Søk

Vedlegg - Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/konstituert statsråd Per Sandberg til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 22. mars 2017

Vedlegg
Representantforslag dokument 8:57 S (2016-2017) om å etablere alternativer til å fengsle barn i forbindelse med uttransportering etter utlendingsloven

Jeg viser til brev av 14. mars 2017 hvor Kommunal- og forvaltningskomiteen ber om min vurdering av representantforslaget 8:57 S (2016-2017) om å etablere alternativer til å fengsle barn i forbindelse med uttransportering etter utlendingsloven.

Forslagsstillerne vil ha utredet alternativer til fengsling av barn i forbindelse med uttransportering etter utlendingsloven, slik at adgangen til fengsling kan avvikles. De vil også ha stans i fengsling av mindreårige asylsøkere i forbindelse med uttransportering.

Som det fremgår av bakgrunnsbeskrivelsen til forslaget sendte departement 19. desember 2016 ut et høringsnotat som blant annet drøfter spørsmål knyttet til pågripelse og fengsling av mindreårige etter utlendingsloven. Det vises særlig til høringsnotatets kapittel 5, Særskilt om pågripelse og tvangsmessig tilbakehold av mindreårige. Når det gjelder alternativer til frihetsberøvelse, herunder slike alternativer som forslagsstillerne peker på i sin bakgrunnsbeskrivelse, vises det til høringsnotatets kapittel 11, Andre alternativer til tvangsmessig tilbakehold.

Departementet har for øvrig innhentet en vurdering fra Politidirektoratet av 21. desember 2016 om muligheten for å benytte elektronisk kontroll i utlendingssaker.

Når det gjelder høringsnotatet av 19. desember 2016 var høringsfristen 13. februar i år. Etter at departementet er ferdig med å vurdere høringssvarene opp mot de anbefalingene som ble sendt på høring, vil Regjeringen legge fram en lovproposisjon for Stortinget, hvor vi blant annet vurderer de temaene forslagsstillerne tar opp. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider nå med sikte på å fremme den aktuelle lovproposisjon så raskt som mulig i løpet av våren 2017.