Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lene Vågslid, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til årsrapporten for 2016 fra Stortingets utvalg for rettferdsvederlag. Rettferdsvederlagsordningen er Stortingets egen kompensasjonsordning for personer som har kommet særlig uheldig ut. Ordningen er ikke lovfestet, og det er ingen som har rettslig krav på rettferdsvederlag.

Komiteen påpeker at ordningen er ment å være en mulighet for å få en viss økonomisk kompensasjon i slike saker, og der man ikke har mulighet til å få det dekket på annen måte. Komiteen vil understreke viktigheten av at personer som ordningen er tiltenkt, søker om rettferdsvederlag.

Komiteen merker seg at det i 2016 ble utbetalt 25,8 mill. kroner i rettferdsvederlag fra staten, ca. 5 mill. kroner mindre enn i 2014 og 2015. Bakgrunnen for nedgangen er særlig at utvalget har behandlet færre saker etter særordningene som har høyere innvilgelsesprosent og utbetalingsnivåer. I tillegg har det vært avvist en større andel saker fra realitetsbehandling i utvalget.

Komiteen merker seg at den totale gjennomsnittlige saksbehandlingstiden fortsetter å gå ned. Fra 2015 til 2016 har den gått ned fra 17 til 14 måneder.