Søk

Innhold

Vedlegg 1 - Brev fra kommunal- og moderniseringsdepartementet v/ statsråd Jan Tore Sanner, datert 24. mai 2017

Vedlegg 1
Vurdering av sammenslåing av kommunene Steigen og Bodø

Jeg viser til brev 16. mai fra leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomite, hvor det bes om en faglig vurdering av en sammenslåing av Bodø og Steigen kommuner.

Bakgrunn:

Det har vært omfattende prosesser mellom kommunene i Salten, og 10. mai 2016 ble det underskrevet en intensjonsavtale mellom kommunene Bodø, Gildeskål, Rødøy, Saltdal, Steigen, Røst og Værøy. Steigen avholdt 13. juni 2016 en folkeavstemning hvor flertallet av innbyggerne sa nei til sammenslåing med en eller flere andre kommuner med Bodø som sentrum. Kommunestyret i Bodø vedtok 16. juni 2016 at kommunen er positiv til å slå seg sammen med en eller flere nabokommuner. Kommunestyret i Steigen la stor vekt på resultatet i folkeavstemningen da det 22. juni 2016 vedtok å ikke tilslutte seg intensjonsavtalen av 10. mai.

Høsten 2016 tok Bodø og Steigen opp dialogen om en sammenslåing, men de var ikke i mål med prosessene da Fylkesmannen i Nordland 29. september 2016 la fram sin tilrådning. Fylkesmannen ga her en sterk anbefaling til Steigen og Bodø om å gå i dialog og fatte nye vedtak innen de utsatte tidsfristene. Fylkesmannen pekte på at Steigen var en av flere kommuner som erkjenner sine utfordringer og hvor det etter fylkesmannens vurdering haster å finne en fremtidig løsning. Samtidig er det etter fylkesmannens vurdering fremforhandlet et løsningsalternativ gjennom gode prosesser som legger til rette for sammenslåing.

Steigen avholdt 16. januar 2017 ny folkeavstemning hvor innbyggerne sa nei til sammenslåing med Bodø. Basert på resultatet i folkeavstemningen vedtok Steigen i januar 2017 å avslutte prosessen.

Bodø kommune vedtok 9. februar 2017:

  • Bodø bystyre tar til etterretning at Steigen kommunestyre nå har sagt nei til sammenslåing.

  • Bodø bystyre konkluderer med at det da ikke foreligger et grunnlag for å slå sammen kommunene på nåværende tidspunkt.

  • Bodø kommune avslutter arbeidet med sammenslåing av Steigen og Bodø kommune.

Steigen kommune valgte nylig å ta opp diskusjonen om sammenslåing med Bodø, og vedtok 10. mai 2017:

  • Steigen kommunestyre ber Stortinget om å fatte vedtak om sammenslåing av Steigen og Bodø kommuner med virkning fra 01.01.2019.

Fylkesmannen i Nordland skriver i sin tilrådning at Steigen vurderes ikke å oppfylle målene om å være en bærekraftig og økonomisk robust kommune, og vil etter fylkesmannens vurdering ha utfordringer med å levere gode og likeverdige tjenester i tiden framover. Fylkesmannen vektlegger kommunens pressede økonomiske situasjon i sin vurdering, med en årlig ubalanse i driften på om lag 10 millioner kroner og et akkumulert underskudd per 1. januar 2016 på om lag 20 millioner kroner. Etter fylkesmannens vurdering gir det kommunen betydelige utfordringer både når det gjelder ordinær drift og muligheten til å håndtere uforutsette hendelser. I tillegg peker fylkesmannen på at kommunen har utfordringer knyttet til kapasitet og kompetanse i tjenesteproduksjonen. Små fagmiljøer og kompleksitet i krav til tjenestetilbudet gjør at nye oppgaver i stor grad vil måtte løses gjennom interkommunale samarbeidsordninger.

Fylkesmannen peker på at resultatet av kommunereformen ikke vil representere noen endring i evnen for Bodø til å fylle kommunens roller eller til å nå målene i reformen. Kommunens størrelse, kapasitet og kompetanse spiller en viktig rolle for omkringliggende kommuners evne til å nå sine roller, og fylkesmannen mener at kommunen også i fremtiden vil måtte ta et regionalt ansvar uavhengig av kommunestruktur.

Departementets vurdering:

Departementet viser til de lokale prosessene og fylkesmannens vurdering, og er positiv til en sammenslåing av Bodø og Steigen kommuner. Det fremstår som viktig og nødvendig for Steigen kommune å bli en del av en større enhet, slik at innbyggerne sikres gode og likeverdige tjenester også i fremtiden.

Fylkesmannen vektlegger i sin vurdering den økonomiske situasjonen i Steigen som en viktig begrunnelse for sammenslåingen.

Departementet vil peke på at en mer fremtidsrettet kommunestruktur i Salten over tid vil måtte innebære at ytterligere kommuner går sammen med Bodø kommune. Dette er noe kommunene bør jobbe mot, noe også fylkesmannen peker på i sin tilrådning.

Bodø kommune fattet et positivt vedtak om sammenslåing med en eller flere nabokommuner i juni 2016, men har ikke behandlet spørsmålet om sammenslåing med Steigen etter februar 2017. Departementets tolkning av vedtaket 9. februar er at Bodø stoppet prosessen på bakgrunn av nei-vedtaket i Steigen kommune. Bodø kommune har i brev 23. mai 2017 gjort departementet og Stortinget oppmerksom på at de selv tolker dette vedtaket som et nei til sammenslåing i kommunereformen.

Dersom Stortinget vedtar en sammenslåing i tråd med vedtaket fra kommunestyret i Steigen, legger departementet til grunn at Bodø som et ansvarlig regionsenter vil legge til rette for en sammenslåing som også sikrer innbyggerne i Steigen gode og likeverdige kommunale tjenester i fremtiden.

En sammenslåing av Bodø og Steigen vil være en del av kommunereformen, og vil være kvalifisert til å motta de økonomiske virkemidlene i kommunereformen.