2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Stein Erik Lauvås, Siri Gåsemyr Staalesen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Kristin Ørmen Johnsen, Mari Holm Lønseth og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Kari Kjønaas Kjos, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Willfred Nordlund, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Venstre, Ketil Kjenseth, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til proposisjonen.

Komiteen mener det er riktig å oppheve den statlige godkjenningsordningen for kommuneflagg og fastslå at kompetansen til å vedta kommunevåpen og kommuneflagg ligger hos det enkelte kommunestyre.

Komiteen merker seg at regjeringen mener det er en viktig oppgave å få overført statlig myndighet for godkjenningsordningen for kommuneflagg som ledd i arbeidet med overføringer av nye oppgaver til kommunesektoren.

Komiteen merker seg at kommunene kan dra nytte av kompetansen som er opparbeidet i Arkivverket for bl.a. å unngå forveksling med eksisterende kommunevåpen og kommuneflagg.

Komiteen mener som departementet at det er en verdi at kommunevåpen har god kvalitet. Komiteen mener derfor kommunene bør benytte seg av kompetente rådgivere og ha et langsiktig perspektiv, gjerne ved å følge heraldiske prinsipper når nye kommunevåpen skal vedtas.

Komiteen viser til at kommunene dermed ikke vil trenge å bruke store ressurser på å opparbeide ny kompetanse eller bruke mye tid på arbeidsoppgaver knyttet til vurderinger rundt godkjenning og vedtak knyttet til kommunevåpen og kommuneflagg.

Komiteen merker seg at departementet tar sikte på å vurdere lovens øvrige bestemmelser nærmere og eventuelt komme tilbake til Stortinget med en egen proposisjon om lov om flagging på kommunale bygninger på et senere tidspunkt.

Komiteen viser til at mange kommuner nå er i gang med sammenslåingsprosesser for å bygge nye kommuner. I denne prosessen utarbeider mange kommuner nye kommunevåpen og kommuneflagg. Valg av kommunevåpen og kommuneflagg vil for flere kommuner være viktig for å bygge felles identitet i de nye kommunene. Dette understreker behovet for forenkling av regelverket for kommunevåpen og kommuneflagg.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil bemerke at overføring av ansvar på de foreslåtte områdene ikke representerer oppgaveoverføringer som er av betydning for utvikling av det lokale folkestyret. Det må forventes at regjeringen fremmer forslag om overføring av større og viktigere oppgaver for å nå målsettingen om sterkere og mer sjølstendige kommuner.