Søk

Bakgrunn

I denne innstillingen foreslår presidentskapet å ta inn en regel i Stortingets forretningsorden § 27 som åpner for at andre enn komiteens medlemmer kan være til stede på lukkede komitéhøringer.

Det er i Stortingets forretningsorden § 36 gitt regler om avviklingen av lukkede møter i Stortinget. Adgangen for andre enn komiteens medlemmer til å være til stede på lukkede høringer i komiteene er derimot ikke regulert i Stortingets forretningsorden.

Ved to anledninger de seneste årene har søknader fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om politiske rådgiveres deltakelse på lukkede kontrollhøringer blitt innvilget gjennom vedtak av Stortinget i plenum om fravikelse av forretningsordenen. De to lukkede høringene var høring 1. mars 2018 om håndtering av omorganiseringen av SSB og høring 29. mai 2017 om Tillegg nr. 1 til Dokument 1 (2016–2017) Riksrevisjonens rapport om revisjon av politiets og Forsvarets objektsikring.

Det kan være ulike årsaker til at komiteen beslutter å gjennomføre en høring for lukkede dører. I enkelte saker er beslutningen om å lukke høringen begrunnet med at opplysningene som formidles, er graderte etter sikkerhetsloven eller beskyttelsesinstruksen. I andre tilfeller kan begrunnelsen for å lukke høringen være at det er aktuelt å formidle taushetsbelagte personopplysninger, forretningshemmeligheter eller opplysninger som er unntatt offentlighet fordi de anses som organinterne i et forvaltningsorgan. Det kan også forekomme at den som møter til høring, ber om at høringen lukkes.