Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Øystein Hassel, Mani Hussaini, Martin Kolberg, Marianne Marthinsen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Thor Edquist, Iselin Haugo, Anne Kristine Linnestad og fungerende leder Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Carl I. Hagen og Hans Andreas Limi, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Abid Q. Raja, og fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, viser til Prop. 59 S (2018–2019) om Samtykke til godkjenning av protokoll av 6. februar 2019 om Nord-Makedonias tiltredelse til traktaten for det nordatlantiske område av 4. april 1949.

Komiteen er kjent med at muligheten for medlemskap i NATO for Nord-Makedonia kommer som resultat av løsningen på en svært lang og vanskelig navnekonflikt med nabolandet Hellas, i kjølvannet av Jugoslavias oppløsning. Komiteen viser til at navnekonflikten ble løst ved at den nyopprettede staten kom til enighet med Hellas om å bære navnet «Nord-Makedonia», og at denne løsningen i 2018 medførte at det ikke lenger foreligger noe diplomatisk hinder for at landet blir innlemmet i forsvarsalliansen, noe både Nord-Makedonia og NATO har hatt som uttrykt ønske siden landet fikk status som kandidat til alliansen i 1999.

Komiteen anser det som svært viktig å bidra til fred og stabilitet på Balkan og anser det som svært positivt at Nord-Makedonia og Hellas har kommet til en varig enighet omkring navnespørsmålet, og at troverdigheten i NATOs utvidelsespolitikk ivaretas gjennom norsk samtykke til godkjenning av protokollen av 6. februar 2019 om Nord-Makedonias tiltredelse til traktaten for det nordatlantiske område.