Søk

Komiteens merknader

Komiteen viser til at det er Justis- og beredskapsdepartementet som fremmer svalbardbudsjettet og har ansvaret for koordineringen av svalbardpolitikken, mens Utenriksdepartementet har det overordnede ansvaret for koordineringen av norsk nordområdepolitikk. Komiteen understreker at de overordnede målene for svalbardpolitikken slik de fremkommer i Innst. 88 S (2016–2017), jf. Meld. St. 32 (2015–2016) Svalbard, ligger fast, og at det er bred politisk enighet om disse. Komiteen merker seg at regjeringen foreslår å øke bevilgningen på kap. 480 post 50 i Justis- og beredskapsdepartementets budsjettforslag med 5 mill. kroner i 2020 for å utvide seilingssesongen til M/S Polarsyssel fra ni til ti måneder, og at regjeringen foreslår å etablere HF-dekning i nordområdene, inkludert på og rundt Svalbard. Disse tiltakene skal styrke beredskapen og ivareta Norges redningsansvar. Komiteen noterer at det ventes en økning i flommer og skred i Longyearbyen, og at regjeringen derfor ønsker å øke bevilgningen til skred- og bostadtiltak til i overkant av 61 mill. kroner. Komiteen støtter målet om å holde ved lag norske samfunn på Svalbard, og mener i likhet med regjeringen at det er grunn til å følge med på utviklingen i Longyearbyen. Komiteen mener videre at regjeringen må sikre at Longyearbyen skal være et robust norsk familiesamfunn, og støtter derfor tiltakene som regjeringen gjør når det gjelder for eksempel bostedssituasjonen, utflytting av statlige arbeidsplasser og energiforsyning.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, viser til finansinnstillingen (Innst. 2 S (2019–2020)) der dette flertallet styrket tilskuddet til Svalbardbudsjettet med 10 mill. kroner ut over regjeringens forslag. Midlene skal gå til å utvide seilingssesongen til M/S Polarsyssel til hele året.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti peker på at det er nødvendig å omstille energiproduksjonen på Svalbard, og finne en annen stabil energikilde enn kull. Dette medlem vil derfor vise til forslag i Sosialistisk Venstrepartis alternative statsbudsjett om å bevilge 30 mill. kroner til å bygge opp lagringskapasitet og en batteriløsning som en del av en energiløsning for Svalbard.