Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Samtykke til inngåelse av avtale av 28. mai 2018 om opprettelse av sekretariatet for Den nordlige dimensjons kulturpartnerskap (NDPC)

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Avtale om opprettelse av sekretariatet for Den nordlige dimensjons kulturpartnerskap (NDPC) ble undertegnet i Riga 28. mai 2018.

Den nordlige dimensjon er et samarbeid mellom EU, Island, Norge og Russland med målsetting om å bidra til sosial og økonomisk utvikling i dette området ved å fokusere på kulturbasert næringsutvikling. NDPC er ett av fire fagspesifikke partnerskap under Den nordlige dimensjon. De øvrige partnerskapene er partnerskapet for miljø (NDEP), transport og logistikk (NDPTL) og helse og livskvalitet (NDPHS).

Den undertegnede avtalen innebærer at det allerede etablerte sekretariatet i Riga opprettes formelt som et selvstendig folkerettssubjekt, slik at det på selvstendig grunnlag kan ivareta sin funksjon som administrativ støtte for kulturpartnerskapet. Avtalen sikrer også forutsigbare og hensiktsmessige rammer rundt finansieringen.

Hovedformålet med opprettelsen av et internasjonalt sekretariat er at sekretariatet skal bistå med administrativ, analytisk og annen form for støtte til kulturpartnerskapets styringsgruppe.

I og med at avtalen innebærer fremtidige økonomiske utgifter av en viss størrelse per år, er Stortingets samtykke til inngåelse av avtalen nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd. Avtalen legger opp til at Norge forplikter seg til å betale årlig kontingent til NDPC på 20 000 euro. Utgiftene vil bli dekket innenfor Kulturdepartementets gjeldende budsjettrammer.

For nærmere omtale av de enkelte bestemmelser i avtalen, se proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Marianne Marthinsen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Hans Andreas Limi og Christian Tybring-Gjedde, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Abid Q. Raja, og fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, viser til at Avtale om opprettelse av sekretariat for Den nordlige dimensjons kulturpartnerskap (NDPC) ble undertegnet i Riga 28. mai 2018, og foreligger til godkjennelse av Stortinget. NDPC ble opprettet på grunnlag av et omforent memorandum av 20. mai 2010 undertegnet av Danmark, Estland, EU, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Russland, Sverige og Tyskland. Komiteen er kjent med at Norge har bidratt økonomisk til kulturpartnerskapet siden 2012, og har betalt et årlig frivillig bidrag til partnerskapets aktiviteter og til drift av sekretariatet på kr 300 000. Avtalen legger opp til at Norge forplikter seg til å betale årlig kontingent til NDPC på 20 000 Euro, og at utgiftene vil bli dekket innenfor Kulturdepartementets gjeldende budsjettrammer.

Komiteen viser til at avtalen dermed innebærer at det allerede etablerte sekretariatet i Riga opprettes formelt som et selvstendig folkerettssubjekt, slik at det på selvstendig grunnlag kan ivareta sin funksjon som administrativ støtte for kulturpartnerskapet. I og med at avtalen innebærer fremtidige økonomiske utgifter av en viss størrelse per år, er komiteen kjent med at avtalen krever Stortingets samtykke i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.

Komiteen understreker at Den nordlige dimensjon er et samarbeid mellom EU, Island, Norge og Russland. Målsettingen med dette samarbeidet er å bidra til sosial og økonomisk utvikling i dette området, spesielt ved å fokusere på kulturbasert næringsutvikling. Komiteen er kjent med at Det norske utenriksdepartement har ledet arbeidet med å fremforhandle en avtale mellom partene med sikte på å gi sekretariatet status som selvstendig rettssubjekt under folkeretten. Komiteen viser til at avtalen allerede er undertegnet av Finland, Latvia, Norge, Polen, Russland og Sverige, mens Estland og Litauen vil støtte sekretariatet og prosjekter gjennom frivillige bidrag uten dermed å underskrive avtalen.

Komiteen mener en godkjennelse av avtalen vil være i tråd med norske interesser og regjeringens prioriteringer innenfor internasjonalt kultursamarbeid, og støtter derfor dette.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker til inngåelse av avtale av 28. mai 2018 om opprettelse av sekretariatet for Den nordlige dimensjons kulturpartnerskap (NDPC).

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 20. november 2019

Anniken Huitfeldt

Ingjerd Schou

leder

ordfører