Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 23/2018 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2014/94

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Samferdselsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til lov om infrastruktur for alternativt drivstoff. Lovforslaget gjennomfører et europaparlaments- og rådsdirektiv om utbygging av infrastruktur for alternativt drivstoff. Forslaget gir hjemmel til at departementet kan fastsette forskrift om bl.a. tekniske spesifikasjoner for offentlig tilgjengelig infrastruktur for alternativt drivstoff. Direktivet gjelder både for infrastruktur for kjøretøy og fartøy, men lovforslaget omfatter kun infrastruktur for kjøretøy. Hjemmel for departementet til å forskriftsfeste krav til infrastruktur for fartøy er allerede tatt inn i § 28 i ny lov om havner og farvann (havne- og farvannsloven), som trådte i kraft 1. januar 2020.

Loven gjelder kun for offentlig tilgjengelige ladepunkter for elektriske kjøretøy og fyllestasjoner for hydrogen og naturgass til kjøretøy. Alle andre slike anlegg faller utenfor virkeområdet til loven. I lovforslaget gis departementet hjemmel til å fastsette forskrifter om tekniske spesifikasjoner til anlegg for overføring av alternativt drivstoff til kjøretøy og krav til informasjon på slike anlegg og på kjøretøy. Departementet gis også hjemmel til å fastsette forskrift for å peke ut myndighet med ansvar for tilsyn og kontroll, samt overtredelsesgebyr.

Forvaltningsansvaret for loven foreslås lagt til Samferdselsdepartementet.

Det aktuelle direktivet ble med EØS-komiteens beslutning innlemmet i EØS-avtalen 9. februar 2018. Siden gjennomføring av EØS-komiteens beslutning i norsk rett krever lovendring, ble beslutningen tatt med forbehold om Stortingets samtykke, i henhold til Grunnloven § 26 annet ledd. Spørsmålet om samtykke behandles i denne innstillingen, mens lovendringer behandles i Innst. 317 L (2019–2020).

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Øystein Langholm Hansen, Steinar Karlstrøm, Kirsti Leirtrø og Sverre Myrli, fra Høyre, Solveig Sundbø Abrahamsen, Jonny Finstad, Nils Aage Jegstad og lederen Helge Orten, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, Tor André Johnsen og Morten Stordalen, fra Senterpartiet, Bengt Fasteraune og Siv Mossleth, fra Sosialistisk Venstreparti, Arne Nævra, og fra Venstre, Jon Gunnes, viser til proposisjonen og slutter seg til dens innhold.

Komiteen vil påpeke at det er viktig med infrastruktur for alternative drivstoff i hele landet. Det må være et mål at alle, uansett bosted, skal kunne kjøpe seg kjøretøy som benytter alternative drivstoff. Det offentlige har over mange år brukt mye penger på fordeler knyttet til kjøp og bruk av elbil. Dette har vært viktig og riktig for å legge til rette for et marked for elbiler. På samme måte må det offentlige bidra til utvikling og utbygging av infrastruktur for alternative drivstoff.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Innstilling 318 S ble foreløpig avgitt fra transport- og kommunikasjonskomiteen den 19. mai. Denne ble sendt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse. Utenriks- og forsvarskomiteen skriver i brev av 25. mai til transport- og kommunikasjonskomiteen følgende:

Utenriks- og forsvarskomiteen viser til transport- og kommunikasjonskomiteens utkast til innstilling datert 19. mai til S-delen av Prop. 77 LS (2019–2020) Lov om infrastruktur for alternativt drivstoff og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 23/2018 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2014/94.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer slutter seg til transport- og kommunikasjonskomiteens utkast til innstilling til Prop. 77 LS (2019–2020) og har ingen ytterligere merknader.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 23/2018 av 9. februar 2018 om endring av vedlegg XIII (transport) i EØS-avtalen ved innlemmelse av direktiv (EU) 2014/94.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 26. mai 2020

Helge Orten

Bård Hoksrud

leder

ordfører