Uttalelse fra energi- og miljøkomiteen

Næringskomiteen sendte 11. februar 2021 utkast til innstilling til energi- og miljøkomiteen, som i brev av 16. februar 2021 uttalte:

«Energi- og miljøkomiteens flertall, medlemmene fra Ap, H, FrP, Sp, KrF, V og MDG, viser særskilt til næringskomiteen sin merknad om å ivareta lokal næringsvirksomhet. Flertallet er opptatt av at det skal stilles tydelige miljøkrav knyttet til skipsfart i verdensarvfjordene, samtidig som det bør utvises nødvendig fleksibilitet og differensiering av krav der vesentlige hensyn til lokal næringsvirksomhet tilsier dette. Flertallet viser i denne sammenheng spesielt til gruvevirksomheten i området. Flertallet legger til grunn at det om nødvendig gis unntaksbestemmelser for å sikre fortsatt drift av for eksempel gruvevirksomhet i området.

Komiteens medlemmer fra FrP fremmer følgende forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem unntaksbestemmelser som fortsatt sikrer næringsliv som er avhengig av aktivitetene knyttet til skipsfart i verdensarvfjordene, og ivaretar gruvedrift i området.

Komiteens medlemmer fra Ap og SV vil legge vekt på at det er viktig at næringslivet kan ha trygghet for forutsigbarheten i politiske vedtak som fattes og at varslede miljøkrav som har stor støtte, faktisk innføres. Disse medlemmer vil peke på at kravet knyttet til nullutslipp av klimagasser i verdensarvfjordene, senest innen 2026, er knyttet til utslippene fra turistskip og ferger. Disse medlemmer ser ikke noen grunn til at man skal gå bort fra dette.

Energi- og miljøkomiteen viser ellers til merknadene fra de respektive partiers medlemmer i næringskomiteen og støtter disse.»