3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, Stein Erik Lauvås, Eirik Sivertsen og Siri Gåsemyr Staalesen, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Torill Eidsheim, Olemic Thommessen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Helge André Njåstad, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Willfred Nordlund, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til forslag om endringer i lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven).

Komiteen viser til proposisjonens forslag om å heve strafferammen for ulovlig opphold av en utlending som er utvist på grunnlag av ilagt fengselsstraff, forvaring eller særreaksjon. Forslaget innebærer å heve strafferammen i disse tilfellene til bot eller fengsel i inntil to år. Dette er en utvidelse av at dagens strafferamme, som etter gjeldende rett er bot, fengsel inntil seks måneder eller begge deler.

Komiteen merker seg formålet med lovforslaget som er å heve strafferammen, og dermed straffenivået, til et nivå som har større preventiv effekt og som medfører at flere etterlever vedtak om utvisning.

Komiteen viser videre til proposisjonens forslag om lovendring som innebærer at det i visse tilfeller ved brudd på innreiseforbud til Norge bare skal benyttes fengselsstraff dersom returdirektivet sine prosedyrer for uttransportering fra Schengen-området har vært tatt i bruk, uten at retur har latt seg gjennomføre.