3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, Lise Christoffersen, Arild Grande og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Margret Hagerup, Heidi Nordby Lunde og Kristian Tonning Riise, fra Fremskrittspartiet, Jon Georg Dale og lederen Erlend Wiborg, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Sosialistisk Venstreparti, Eirik Faret Sakariassen, og fra Kristelig Folkeparti, Torill Selsvold Nyborg, viser til at regjeringen vil innføre en ny ordning som kompenserer for tapt inntekt for utenlandske arbeidstakere.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet, viser til at ordningen er en del av det norske velferdssystemet gjennom EØS-avtalen eller andre bilaterale trygdeavtaler.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at det i proposisjonen foreslås en ny bokstav e i folketrygdloven § 25-16 andre ledd. Det gjøres enkelte tekniske justeringer i bokstav c og d som følge av at det tas inn en ny bokstav e. Den nye bestemmelsen gir hjemmel til å innføre en plikt for arbeidsgiver til å forskuttere sykepenger til arbeidstakere som rammes av innreiserestriksjoner, for så å få refusjon fra trygden.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter ikke den foreslåtte lovendringen.

Komiteen viser til sine merknader i forbindelse med behandlingen av Prop. 93 LS (2020–2021), S-delen, jf. Innst. 327 S (2020–2021).