Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, lederen Lene Vågslid og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss, Peter Frølich og Frida Melvær, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen og Kjell-Børge Freiberg, fra Senterpartiet, Jan Bøhler og Jenny Klinge, og fra Sosialistisk Venstreparti, Petter Eide, vil vise til at det i representantforslaget foreslås å sørge for at enkeltpersoner får økonomisk kompensasjon for tap av verdier knytta til lovlig erverva eiendeler som blir ramma av et lovforbud med tilbakevirkende kraft.

Komiteen vil vise til at det under behandlingen av ny våpenlov i Stortinget, jf. Prop. 165 L (2016–2017) og Innst. 146 L (2017–2018), ble flertall for følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan våpeneiere som rammes av forbudet mot enkelte typer halvautomatiske rifler, kan kompenseres.»

Komiteen vil vise til at forslagsstillerne påpeker at jegere som rammes av forbudet, og som må avhende lovlig erverva våpen – i praksis uten mulighet til å få solgt disse – har forventa at det vil komme ei kompensasjonsordning.

Komiteen viser til brev fra Justis- og beredskapsdepartementet av 17. februar 2021, hvor departementet gir sin vurdering av forslaget. Brevet følger vedlagt denne innstillingen.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at regjeringen har fulgt opp anmodningsvedtak nr. 529 (2017–2018) og konkludert med at det ikke skal etableres en slik kompensasjonsordning. Dette begrunnes med at forbudet mot halvautomatiske våpen ikke utgjør et inngrep som utløser erstatningsplikt for staten. Disse medlemmer viser videre til at å innføre en slik kompensasjonsordning vil kunne skape presedens for en meget vid erstatningsplikt for staten i lignende saker. Disse medlemmer har forståelse for at forbudet medfører ulempe for eiere av denne typen våpen, og at det absolutte flertall av våpeneierne har aktverdige formål forbundet med sitt eierskap.

Disse medlemmer viser til at tematikken rundt forbudet mot halvautomatiske våpen har vært aktuell helt siden 22. juli 2011, og at det er tunge samfunnsmessige hensyn som begrunner et slikt forbud som nå blir innført. Disse medlemmer viser til at det er gitt romslige frister for å avhende våpnene. Senest i forbindelse med behandlingen av Prop. 19 L (2020–2021) ble det fra regjeringspartiene på Stortinget foreslått å beholde en overgangsperiode på tre år fremfor å innføre en overgangsperiode på ett år.

Medlemene i komiteen frå Senterpartiet viser til at partiet stemte mot at forbodet som vart vedteke i 2018, skulle få tilbakeverkande kraft, fordi dette rammar folk som på lovleg vis har erverva våpen til lovlege føremål. I og med at dette likevel fekk fleirtal, gjekk Senterpartiet inn for å innføre ei kompensasjonsordning for dei mange våpeneigarane som vil måtte levere våpena sine utan vederlag innan tre år frå lovforbodet trer i kraft. Desse medlemene viser til at Framstegspartiet, som då sat i regjering, og Arbeidarpartiet gjekk saman med dei øvrige regjeringspartia for eit forbod med tilbakeverkande kraft, men at Framstegspartiet og Arbeidarpartiet kom med forslag om å vurdere korleis våpeneigarar kan bli kompenserte. Begge desse partia og resten av komiteen peikte i sine merknader til saka på at våpeneigarane har høve til å selje våpena sine til utlandet når det blir vedteke eit forbod i Norge. Det er paradoksalt at dei meiner at desse våpena er for farlege til at vi kan behalde dei her til lands, men at dei same våpena svært gjerne kan brukast i utlandet.

Desse medlemene viser til Senterpartiets merknader i Innst. 146 L (2017–2018), der Senterpartiet føreslo følgjande:

«Stortinget ber regjeringen innføre en kompensasjonsordning for våpeneiere som rammes av forbudet mot enkelte typer halvautomatiske rifler dersom forbudet gis tilbakevirkende kraft.»

Som nemnt ville ikkje Framstegspartiet og Arbeidarpartiet den gongen støtte Senterpartiet sitt forslag, men fremma eit eige alternativ:

«Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan våpeneiere som rammes av forbudet mot enkelte typer halvautomatiske rifler, kan kompenseres.»

Medlemene i komiteen frå Arbeidarpartiet og Senterpartiet viser til at dette forslaget fekk fleirtal i Stortinget då Senterpartiet støtta det subsidiært i håp om at ei kompensasjonsordning likevel kunne koma på plass. Verken dåverande justisminister Sylvi Listhaug eller hennar etterfølgjarar Tor Mikkel Wara og Jøran Kallmyr følgde opp Framstegspartiets forslag og Stortingets vedtak, sjølv om alle tre representerte Framstegspartiet, som stod bak framlegget. Noverande justisminister frå Høgre har heller ikkje gjort noko for å følgje opp vedtaket dei 15 månadene som nå har gått etter at Framstegspartiet trakk seg frå regjeringa.

Medlemene i komiteen frå Framstegspartiet og Senterpartiet vil peike på at det ikkje finst gode grunnar til ikkje å innføre ei kompensasjonsordning, og meiner stortingsfleirtalet ikkje har ei praktisk tilnærming til saka. Ut over deaktivering har det vore nemnt at dei som avhender våpen som blir forbodne, kan selje dei til utlandet eller til sportsskyttarar. Desse medlemene har fått klare innspel om at det i praksis er vanskeleg eller bortimot umogleg for ein privatperson å selje eit slik våpen til utlandet, fordi det er vanskeleg å finne ein kjøpar og fordi byråkratiet knytt til eksport og import er tidkrevjande og kostbart. Å selje til sportsskyttarar er òg lite aktuelt i dei fleste tilfelle, fordi dette er snakk om jaktvåpen og ikkje våpen som er godt eigna til sportsskyting.

Desse medlemene viser til at i praksis er det destruksjon som er det einaste alternativet for dei aller fleste som må kvitte seg med våpen som blir forbodne, med tilhøyrande tap av verdiar og mange tusenlappar. Desse medlemene meiner eit slikt forbod med tilbakeverkande kraft såleis viser manglande respekt for privat eigedom som er erverva på lovleg vis, og håpar denne behandlinga av lovlydige folk ikkje skaper presedens.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Framstegspartiet og Senterpartiet, fremmar derfor fylgjande forslag:

«Stortinget ber regjeringa snarest utarbeide et forslag til ei økonomisk kompensasjonsordning for våpeneiere som blir ramma av et forbud med tilbakevirkende kraft mot enkelte våpentyper, og komme tilbake til Stortinget med dette.»